Säkerhetsmyndighet varnar: Sluta använda Kasperskys tjänster

Kaspersky Logo 2019

Tyska säkerhetsmyndigheter avråder från användning av Kasperskys produkter. Den ryska säkerhetsfirman påstås kunna användas för cyberspionage.

Kaspersky är ett populärt företag med en rad kända säkerhetsprodukter. Inte minst deras antivirusprogram har varit en favorit i många år.


Läs mer: Databas med 515 000 lösenord läckt av hackare

Med sin grund i Ryssland och sitt säte i Moskva så finns en oro över att Kasperskys mjukvara kan användas för spionage.

Varningen kommer från Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) som kan jämföras med svenska Post- och telestyrelsen (PTS).

På grund av den rådande situationen i Ukraina så anser BSI att det finns en risk att ryska staten använder säkerhetsfirmans mjukvara för att nästla sig in på företag och hos privatanvändare.

I ett pressmeddelande säger BSI att de rekommenderar att alla applikationer från Kaspersky ersätts med tjänster från andra aktörer.

Läs mer: Varningen: TestFlight används av bedragare för att sprida fejkappar

Vår tanke om varningen kring Kaspersky? Det finns absolut en risk att ryska myndigheter lyckas komma åt data på Kasperskys servrar och skapa säkerhetshål eller bakdörrar som påverkar vanliga användare.

För vanliga användare kommer det inte att vara något problem. Den som arbetar inom myndigheter, företag eller inom andra instanser där ryska myndigheter kan ha ett intresse är faran mycket högre.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.