Windows får snart en stor uppdatering med 21H2

Introducerar stöd för WPA3 H2E "Hash-to-Element"

microsoft windows 10 logo 2019

Snart släpps en stor uppdatering till Windows 10. Med kommande “21H2” får vi en jämförelsevis liten uppdatering utan några större nya funktioner eller förbättringar.

Vad Windows 10 21H2 däremot ger oss är ett optimerat operativsystem med fler buggfixar, stabilare prestanda och andra optimeringar. 21H2 låser även upp några vilande nyheter som Windows 10 dolt för användarna.


Läs mer: Logga in i Windows utan lösenord – nu kan du

Stöd för WPA3 H2E i Windows 10

Bland annat stöd för WPA3 H2E som är en standard för ökad säkerhet mellan WiFi-anslutna enheter.

Stödet för WPA3 H2E har funnits i Windows 10 ett tag, men utan att vara aktiverat. Med Windows 10 21H2 aktiveras stödet så att WiFi-enheter kan anslutas på ett säkrare och mer effektivt sätt med mindre resursanvändning.

För att WPA3 H2E ska fungera krävs att du har WPA3-kompatibla enheter. Det gäller både din mobiltelefon, surfplatta, dator och annan kringutrustning, men även routern eller accesspunkten för WiFi-anslutning.

Det är inte fastställt exakt när Windows 10 21H2 släpps, åtminstone mer än att det sker under hösten 2021. Eftersom “20H2” släpptes den 20 oktober 2020 så anar vi att 21H2 kan lanseras någon gång under den här månaden.

Läs mer: Windows-användare varnas för skadliga Office-filer

Cloud Trust för Windows Hello & nytt GPU-stöd i Linux

Windows 10 21H2 ger oss även en företagsinriktad nyhet, nämligen stöd för “Cloud Trust” med Windows Hello for Business.

Vad det innebär är att företag som använder Windows Hello kan lägga till stödet till nya datorer mycket snabbare än tidigare tack vare molnsynkronisering. Exakt hur det fungerar är oklart i skrivande stund då Microsoft inte har någon dokumentation redo.

Och slutligen finns nu GPU-stöd för maskininlärning och AI-tillämpningar i Windows Subsystem for Linux (WSL) samt Azure IoT Edge for Linux on Windows (EFLOW).

Du kan alltså nyttja ett kraftfullt grafikkort för att göra mycket snabbare beräkningar i Linux-baserade miljöer direkt i Windows 10. En mycket riktad och specialiserad funktion som knappast lär nyttjas av den bredare skaran användare.

Läs mer: Firefox som standardwebbläsare i Windows 10 – nu mycket enklare

Windows 10 21H2 är en frivillig uppdatering

Du måste inte installera uppdateringen till 21H2 om du inte vill. Microsoft säger att uppdateringen är helt frivillig, åtminstone för stunden.

I sin strävan att få användarna att uppdatera sina datorer (eller uppgradera direkt till Windows 11) så lär Microsoft kräva en uppdatering till 21H2 i framtiden om Windows Update ska fungera korrekt.

Huruvida det sker och när återstår i så fall att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.