Varningen: Uppdateringar till Studio Display fixade inte webbkameran

apple studio display front 2022
Bild: Apple

När Apple lanserade Studio Display så fick skärmen utstå en hel del kritik av recensenterna. Inte minst webbkameran blev rejält kritiserad och Apple tvingades gå ut med en kommentar.

Tester visade att webbkameran underpresterade rejält på flera punkter. Dålig skärpa och sunkiga färger var bara några av sakerna som upplevdes som undermåliga av testarna. Något som inte är acceptabelt i en så överprisad skärm som Studio Display faktiskt är.

Lästips: Apple erkänner: Webbkameran i Studio Display fungerar dåligt (fix på gång)

In his review for The Verge, Nilay Patel wrote that the Studio Display’s camera looks “awful in good light, and downright miserable in low light.” Joanna Stern at The Wall Street Journal likened the camera performance to that of an “old BlackBerry.” Gizmodo had similar complaints, saying that the Studio Display’s webcam is “noisy” and “not great.”

Apple kommenterade testerna med löfte om uppdateringar till mjukvaran i Studio Display som skulle bättre på bildkvaliteten. Och nu har två uppdateringar släppts med fixar.

Problemet? Fixarna var inte den lösning som vi hoppats på.

Eller, åtminstone inte fullt ut. De som testat webbkameran med nya mjukvaran säger att bildkvaliteten har förbättrats. Bilden uppvisar mindre brus och är samtidigt mer kontrastrik.

Men det är inte tillräckligt för att ge en tydlig kvalitetsskillnad. Och frågan är om Apple någonsin kommer att lyckas med sina utlovade förbättringar.

Lästips: Användare varnar för iPad Air (2022) – knakar med tunn baksida

Webbsajten 9to5mac skriver att en del av problematiken är ultravidvinkelkameran som även sitter i iPad Mini och senaste iPad Air.

Med Center Stage-funktionen som följer användaren så beskärs bilden för att den ska se mer naturlig ut, vilket minskar upplösningen och ger sämre skärpa.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.