Apoteket delade känslig data om sina kunder med Facebook

Hacker

Statligt ägda Apoteket har delat information om sina kunder med Facebook. Det säger Sveriges Radio Ekot som menar att uppgifter om webbköp har skickats till företaget (men bara i vissa fall).

Enligt uppgift får Facebook bland annat reda på vad konsumenten lägger i varukorgen på Apotekets webbsajt, hur mycket det kostar, mejladress och telefonnummer. Allt skickas tillsammans med ett unikt ID-nummer.

Lästips: Aggressiv nätfiskeattack mot Facebook-användare – vill komma åt lösenord

Tacksamt nog för den som köper läkemedel så är det bara receptifria läkemedel som synts för Facebook. Information om kunder som köpt receptbelagda läkemedel har däremot inte delats.

Om vi ska tolka situationen så kan alltså den som köpt klamydiatest, medel mot svampinfektioner i underlivet, läkemedel mot flatlöss och kapslar för att motverka prostatabesvär ovetandes har berättat det för Facebook.

Ouch, Apoteket. Verkligen ouch.

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware

Upp till en miljon kunder hos Apoteket kan ha fått sin data skickad till ett amerikanskt företag. Frågan är – vad gör Facebook med datan sen?

Enligt Apoteket själva så kan uppåt en miljon kunder vara drabbade av informationsdelningen. Det handlar om besökare på Apotekets webbsajt som INTE har valt bort marknadsföringskakor och därefter köpt receptifria läkemedel.

Den som nekat marknadsföringskakor och/eller köpt receptbelagda läkemedel omfattas inte av problematiken.

Det säger åtminstone Apoteket. I sin artikel på sverigesradio.se skriver Sven Carlsson och Sascha Granberg däremot att deras tester visar att Facebook fick information ändå när de loggade in för att beställa läkemedel på recept.

Apoteket stängde inte av delningen av data till Facebook förrän Sveriges Radio Ekot hörde av sig om sina fynd. En internutredning har inlets och en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten har gjorts.

Huruvida Apoteket tycker att det var rätt eller fel att dela konsumenternas information till Facebook vill de inte prata om.

Lästips: Craftsart Cartoon Photo Tools stal 100 000+ Facebook-lösenord

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.