Vända en dålig dag till en bra — så gör du

It's only a bad day - Yolo

Har du en riktigt dålig dag och vet inte hur du ska göra för att vända den till något positivt istället? Frukta inte, vi kan tipsa om tre praktiska tips som gör det enklare för dig att avsluta dagen på ett bättre sätt.

Det första man bör tänka på är att negativa tankar har en effekt som blockerar de positiva i hjärnan. Ibland kan det vara svårt att se en bättre framtid när man sitter med ett riktigt ordentligt, till synes olösligt problem, och tankarna låser sig gärna i en loop som stoppar allt annat.

Den allra första prioriteringen är att bryta de negativa tankarna — oavsett hur man måste göra det. Därefter kan man börja bearbeta det som är negativt. Man bör aldrig ge sig in i kreativt och lösande tankearbete när man har dåliga tankar i sinnet utan ta hellre några minuter (eller timmar) för att eventuellt få ner pulsen och tänka igenom det som händer.

Var medveten om situationen

Det är otroligt lätt att tänka negativt och må dåligt innan man har bildat sig en bild av en situation som påverkar en på ett negativt sätt. Inte sällan kan ett hinder se oöverstigligt ut vid en första anblick och det är lätt att man fokuserar på nuet snarare än framtiden vilket gör att man kanske inte ser hur det negativa idag inte alls påverkar imorgon eller längre fram.

Att vara medveten om situationen och samla all fakta som behövs för att hitta en bra lösning — eller åtminstone begränsa skadorna om det inte finns någon annan möjlighet — är ett utmärkt första steg. Prata med berörda, ta en promenad och tänk igenom dagen, skriver ner allt viktigt. Sitt inte overksam utan arbeta för din egen dagliga framgång.

Förändra sättet du pratar om dig själv

När man gör ett misstag eller något går fel vars utgång hade kunnat påverkas av en själv så är det lätt att man tänker nedlåtande om sig själv. ”Fan va dum i huvudet jag är” eller ”Idiot, du är så himla dålig”. Det är vanligare än man kan tro och behöver inte vara i just de ordalag vi skriver ovan. Att vara negativ mot sig själv är inte bara nervärderande utan även ett sätt att skapa en ond spiral av dåliga tankar om sig själv.

Bryt den negativa tanketrenden genom att tänka positivt om dagen och dig själv. Ett praktiskt knep är att alltid hitta tre eller fem positiva saker om en själv för dagen, varje dag. Även om man inte tycker att det finns något så finns bra saker att hitta. Speciellt om du är medveten om situationen och har arbetat aktivt för att lösa dagens problem. Bara det är ju en bra grej!

Gör vad som krävs för att må bättre

Ibland hamnar man i en position där negativa tankar blir så överväldigande att de inte går att bryta genom positiva sinnelag. Då gäller det att hitta något som kan bryta det negativa, oavsett vad det är. Spela din favoritmusik på hög ljudnivå, ring en gammal vän och bjud på kaffe, gå till gymmet eller snöra på dig löparskorna.

Hitta ett sätt att släppa tankarna så att nya kan ta dess plats, gärna med positiva endorfiner. För att klara det måste man vara ärlig med själv och verkligen förstå hur man mår. Det går inte att intala sig själv att man är pigg och glad när både hjärta och sinne är trött och ledset. Förstå hur du mår, sen kan du arbeta för att må bättre.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.