Systemkraven för Rise of the Tomb Raider på PC

Rise of the Tomb Raider 950x500

Sugen på att spela nya Rise of the Tomb Raider på din dator? Då kanske du är nyfiken på vilka specifikationer som krävs för att köra spelet. Speltiteln har funnits till Xbox One ett tag nu men snart är det dags för lansering till PC och via Windows Store får veta vilka systemkrav som gäller.

För att överhuvudtaget kunna köra Rise of the Tomb Raider krävs en dator med Intel Core i3-2111 eller motsvarande processor från AMD. Minst 6 GB internminne krävs och grafikkorten som gäller är antingen ett Nvidia Geforce GTX 650 (2 GB VRAM) eller AMD Radeon HD 7770 (2 GB VRAM).

Det är förhållandevis låga krav men det ökar snabbt om man vill ha en så bra upplevelse som möjligt. De rekommenderade kraven pekar på att man bör ha en Intel Core i7-3770- eller AMD FX-8350-processor, 8 GB internminne och grafikkorten Nvidia Geforce GTX 970 eller AMD Radeon R9 290X.

Fortfarande överkomligt tycker vi men det blir åtskilliga tusenlappar värre om man inte stannar i 1080p utan vill upp i 1440p. Då menar Nvidia att det krävs ett Geforce GTX 980 Ti för bästa möjliga upplevelse.

Våra rekommendationer

Som vanligt rekommenderar vi alltid något högre prestandakomponenter än vad utvecklarna säger är rekommenderat. Därmed hade vi gärna sett en Intel Core i7-4770 eller AMD FX-9590 med ett Geforce GTX 980 eller Radeon R9 390X under huven istället. Med 16 GB internminne.

Oavsett vad man har för hårdvara så är det Windows 7 eller nyare som gäller om spelet ska kunna installeras och köras. Så har man inte uppgraderat de senaste åren så är det absolut läge att göra det nu.

Planerat att piratkopiera Rise of the Tomb Raider? Då bör du veta att man använder det kontroversiella och hett omtalade kopieringsskyddet Denuvo som ska vara riktigt tufft att knäcka. Så tufft att det tog en månad för kinesiska crackgruppen att ta sig runt skyddet på Dragon Age: Inquisition.

De senaste priserna på spelet hittar ni via Prisjakt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.