Öka din produktivitet — 3 saker du genast måste sluta med på internet

social media mobil

Internet. Den kanske största tidstjuven någonsin och en enorm produktivitetsdödare.

I en tid där allt ska vara anslutet till omvärlden precis hela tiden kan det vara svårt att få den tid som behövs för att faktiskt koncentrera sig på ett jobb.

Därför har vi tre enkla men praktiska tips som du garanterat får nytta av om dagarna. De borde vara helt självklara för de flesta, men vi tycker de bör upprepas om och om igen. Det är så enkelt att glömma bort de enklaste lösningarna som kan ha störst effekt.

Här är tre tips på saker du genast bör tänka på när du sitter i ditt uppkopplade samhälle.

Sluta surfa runt utan ett specifikt syfte

Den här kan vara det mest skadliga som finns för produktiviteten framför datorn. Att surfa runt planlöst utan att ha ett specifikt mål eller syfte med det.

Du hoppar från sociala medier till nyhetssidor till bloggar utan att det är arbetsrelaterat. Efter ett tag tappar du intresset för distraktionerna och börjar jobba igen.

Känns det bekant? I så fall är du en av många som dagligen tappar i produktivitet när ork och vilja störtdyker, och viljan att göra något annat dyker upp. Och det planlösa surfandet på internetvågorna börjar.

Tacksamt nog finns ett enkelt sätt att stoppa den här typen av produktivitetsdödare.

Den absolut snabbaste lösningen är att installera ett program som blockerar webbsajter som du manuellt lägger in. Till Mac OS X / macOS finns utmärkta SelfControl och för Windows-användarna finns URL Blocker.

Installera programmet du vill använda, lägg in webbsajterna du vet är en distraktion och kör igång. Svårare än så är det inte. Här gäller det att inte vara snål — lägg in ALLA webbsajter som du vet kommer att locka när energin tryter i jobbet. Ja, det betyder även Facebook.

Sluta reagera på alla notifikationer hela tiden

Pling. Du har fått ett SMS. Pling. Titta på den här annonsen. Pling. Svara på mitt e-postmeddelande. Pling. Kolla på mitt Facebook-inlägg. Pling. Pling.Pling….

Det är många som slåss om vår uppmärksamhet när vi är ansluta till omvärlden. Oavsett om det är via dator, mobiltelefon, surfplatta eller på annat vis.

Varje gång någon vill dig något, oavsett om det är direkt riktat till dig eller indirekt till många personer, så blir det ett störande moment som stjäl din uppmärksamhet. Och gör att du tappar koncentrationen på det som är viktigt.

Därför bör du stänga av alla notifikationer när du är ansluten till internet. Det betyder att program som Skype, Outlook och Slack ska vara stängda (helt, inte bara minimerade), webbläsaren ska inte ha tillåtelse att skicka notifieringar för Facebook eller andra webbsajter — och sätt mobiltelefon på ljuslöst läge. Har du en smartklocka? Lägg ifrån dig den.

Dessutom är det bra att installera en annonsblockerare som AdBlocker eller UBlock. Även vissa VPN-tjänster som svenska OVPN har inbyggd annonsblockering i sina prenumerationstjänster.

Sluta använda internet. Jo faktiskt. Sluta!

Behöver du verkligen använda internet? Vad finns där som är så viktigt att du måste ha 30 tabbar i tre webbläsarfönster? Absolut, om du är låst till vissa onlineverktyg kanske det inte finns något val — men för alla ni andra?

Har du provat att leta fram all information du behöver för arbetet och sedan koppla ner datorn och mobiltelefonen? Bara — dra ur sladden eller stäng av WiFi och jobba helt nedkopplad.

Det kan vara lite knepigt att hantera i början, speciellt om du är van att ständigt vara uppkopplad. Men med tiden kommer du att känna en befrielse av att slippa bli pingad med saker hela tiden.

Samma känsla som många får när de slutar använda Facebook. En känsla av att vara fri och inte känna ett socialt tvång.

Nej, det är inte alltid enkelt. Ja, du kommer märka en positiv skillnad i ditt liv med tiden.

Ett tips är att inte bara koppla ner på jobbet, utan även när du har kommit hem. Speciellt på kvällar när sängen kallar och det är så enkelt att ligga med mobiltelefonen ovanför huvudet och räkna likes på Instagram. Stäng av telefonen, ladda den i hallen istället och ta fram en fysisk bok. Läs minst 20 sidor innan du somnar. Varje dag.