5 tips för att skriva ett perfekt CV

coffee writing paper pen

Att skriva ett CV är inte alltid enkelt. Det går dock att göra det bra mycket lättare för sig än man kanske först trott. I den här artikeln går vi igenom de fem viktigaste stegen för att få ett så bra CV som möjligt utan att göra det onödigt komplicerat för dig som ska skriva det. Det finns dock många fler tips som du kan tänka på.


1. Håll det fräscht

Det är viktigt att när du skriver ditt CV att det hålls uppdaterat. Det ska helst skrivas i kronologisk ordning, så att det nyaste kommer senast i texten. Det här gör det otroligt enkelt för din framtida arbetsgivare eftersom det är mer intressant för dem att läsa om dina senaste arbeten, dina senast studier och så vidare.

Du bör även hålla det konstant uppdaterat. Om något relevant sker i ditt yrkesliv så bör du uppdatera ditt CV för att spegla detta, så att du inte glömmer bort när du tänker skicka iväg det nästa gång.

2. Skriv ett unikt CV för jobbet

Det finns många som skriver ett CV och sedan skickar iväg det till potentiella arbetsgivare, men det här är faktiskt inte det rekommenderade tillvägagångssättet. Om du vill öka dina chanser att få ett jobb så bör du anpassa ditt nya CV till varje arbete du söker. Om arbetsplatsen söker en person för något skrivrelaterat, är det ganska irrelevant att du suttit i kassan på en butik.

Att anpassa sitt CV till varje arbete man söker kan låta komplicerat, men det behöver det inte vara. Anpassa det genom att lyfta de egenskaper som är relevanta för jobbet och till vad arbetsplatsen söker. Tänk på detta inte minst i det personliga brevet, där det är enkelt att skriva texten specifikt för jobbet. Genom att lyfta varför du är bäst lämpad för jobbet, visar du att du faktiskt är intresserad av det.


3. Håll det enkelt

Det är lätt hänt att man gör det onödigt komplicerat för sig när man skriver ett CV. Det behöver dock inte vara det om du sköter uppgiften rätt. Ditt CV ska spegla din bakgrund inom arbete och utbildning, varken mer eller mindre. Så du behöver inte använda speciella typsnitt eller blanda in en massa onödiga uppgifter.

Håll det enkelt, lista dina meriter och dina tidigare jobb samt lägg tid på det. Ditt CV är en bidragande orsak till huruvida du får ett jobb eller inte, så se det som en arbetsuppgift att skriva det. Du bör även hålla det kort, hellre det än för långt.

4. Bli inte för personlig

Det kan vara en bra idé att vara lite personlig i ditt CV. Det är trots allt ditt och din arbetsgivare vill veta vem du är. Samtidigt så bör man inte hamna i fällan att bli för personlig.

Så var ärlig om din fritid, vissa hobbys och dylikt kan ge en bra bild över vem du är. Du bör däremot undvika en massa information om familj, negativa egenskaper i ditt privatliv och så vidare. Håll det hellre lite för enkelt än för ingående eftersom mycket av den informationen kan vara irrelevant eller i värsta fall kan det ge en negativ bild över vem du är.

5. Använd en mall

Om du är osäker på hur det ska se ut eller hur du ska organisera allting, så finns det ett par knep du kan använda dig av. Det kanske enklaste sättet att forma ett ordentligt CV på är genom så kallade cv mallar. Dessa gör det otroligt enkelt att ordna ett riktigt bra CV och det kommer även en mängd andra fördelar.

Du får ofta ett riktigt professionellt och bra utseende som får det att se ut som att du lagt ned ännu mer tid än du antagligen har gjort, en liten extra touch så att säga. Du får även alla olika sektioner uppradade så att du vet exakt vad som ska anges och du får då lättare att organisera allting.

Allt som allt, låter det dig spara in en väldig massa tid. Eftersom du slipper oroa dig för formatering och organisering, kan du istället lägga alla den tiden på att formulera ditt CV så att det blir ännu bättre. Så om du aldrig skrivit ett förut så bör du kika på dessa mallar.