Telenor, Tele2 och Tre tvingas blockera piratsajter

Hacker

Filmbolagen fortsätter sin kamp mot piratkopierare. Efter att ha drivit fram ett nytt domslut från Patent- och marknadsdomstolen så tvingas flera stora operatörer att aktivt blockera piratsajter för svenska internetanvändare.

Bland bolagen som står bakom internetcensuren hittar vi svenska SF och Nordisk Film. Även filmtjänster som Netflix och Disney samt filmbolagen Universal, Warner och Paramount var med att driva igenom censuren.

Tips: Visste du att filmbolag vill att VPN-tjänster ska spionera på användarna?

Operatörerna hotas med höga viten om de inte censurerar internet åt filmbolagen

Om operatörerna inte går Patent- och marknadsdomstolen till mötes och gör de ändringar som krävs för att blockera piratsajterna så väntar ett vitesbelopp på 500 000 kronor.

Sajterna som måste blockeras är Pirate Bay (vem sjutton använder fortfarande Pirate Bay?), Fmovies och Nyafilmer.

Telenor, Tele2 och Tre alla har motsatt sig stämningen och kritiken har varit hård. Många ser det här som ett försök att inskränka på informationsfriheten på internet. Något som filmtjänsterna och filmbolagen bara sker i “ringa mån”.

Frågan är vad deras nästa steg är. Att blockera internetanvändare från att se vissa sidor på Wikipedia? Steget från att börja blockera i liten och begränsad skala, till att driva igenom stora förändringar kan gå snabbt.

Operatörerna tvingas arbeta aktivt med sin internetcensur

Enligt Patent- och marknadsdomstolen så måste operatörerna nu arbeta aktivt för att blockera de berörda piratsajterna. Det betyder att Telenor, Tele2 och Tre måste identifiera nya adresser till sajterna om och när de ändrar sina ip-adresser och domännamn.

Det här är inte första gången som domstolen tvingar operatörer att censurera internet.

Redan 2018 tvingades Telia att göra liknande blockader. Något som då uppmärksammades stort. Sajterna som var i skottlinjen var Pirate Bay och Dreamfilm. Och 2017 tvingades Bredbandsbolaget göra en liknande censurblockad.

Via Di

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.