Svenska OVPN: Gratis VPN om du befinner dig i Ukraina

smartphone saker las unsplash franck 2022
Franck, Unsplash

Svenska OVPN erbjuder alla som befinner sig i Ukraina gratis VPN-åtkomst. Det meddelar tjänsten på sin webbsajt efter att Ryssland gjort en militär offensiv mot sitt grannland.

I ett blogginlägg skriver OVPN att de är skakade över nyheterna om den fullskaliga invasionen av Ukraina och att de står solidariskt med sina ukrainska brödrar och systrar.

Läs mer: Svensk filmindustri på reträtt – OVPN vann i domstol

Hjälper de som rapporterar om kriget

Och de visar sin solidaritet på det kanske bästa sättet de kan. Genom att erbjuda alla som bor i Ukraina gratis VPN-anslutning via sina servrar. Helt kostnadsfritt.

Det underlättar för ukrainska invånare som anonymt vill rapportera och informera om läget i Ukraina. Personer som annars riskerar att bli måltavlor för olika former av attacker, inte minst hackare.

Den som är i behov av ett VPN-konto och befinner sig i Ukraina kan kontakta OVPN-supporten och be om ett.

OVPN erbjuder VPN-tjänsten till enheter med Windows, macOS, Debian, Ubuntu, Android och iOS. Det finns även stöd för Synology NAS:enheter. På sin sajt har de utmärkta guider som hjälper dig att komma igång.

Läs mer: Ryssland blockerar ProtonMail & ProtonVPN

OVPN har fyra VPN-servrar i Sverige

VPN-tjänsten har en stor mängd VPN-servrar över hela världen, även i Ukrainas huvudstad Kiev.

I Sverige finns fyra servrar (Göteborg, Sundsvall, Malmö, Stockholm), samt i våra grannländer (Oslo, Helsingfors och Köpenhamn). Du hittar en komplett lista här.

OVPN har utmärkt hastighet och stabilitet. Även om vi inte lyckades maxa vår 500 Mbps-lina sist vi provade så erbjuds mer än tillräcklig hastighet för alla tänkbara scenarion. Även för strömmad film och nedladdning av stora filer.

7 anledningar till varför du vill använda VPN-tjänster

  1. En VPN-tjänst hjälper dig att gömma din aktiviteter online (till viss del).
  2. Gör det säkrare att surfa på öppna nätverk (exempelvis på flygplatsen).
  3. Hindrar internetoperatören från att samla data om dina internetvanor.
  4. Gör att du kan kolla på filmer och serier från filmtjänster i andra länder (som Netflix i USA).
  5. Ger säker åtkomst till hem- eller företagsnätverket utan att vara fysiskt där.
  6. Hjälper dig att se censurerat innehåll och besöka blockerade sajter i vissa länder.
  7. Ja, en VPN-tjänst gör att du kan piratkopiera anonymt och säkert (men gör det inte!).

VPN-tjänster gör dig inte osynlig på internet. Men de hjälper dig att behålla din personliga integritet och försvårar för tredjepart att lära sig för mycket om dig och dina internetvanor.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.