Ryssland blockerar ProtonMail & ProtonVPN

protonmail-bridge

ProtonMail och ProtonVPN får inte användas i Ryssland. Det meddelar ryska myndigheten Roskomnadzor som säger att tjänsterna används för att skicka bombhot och därför stoppas i landet.

ProtonMail och ProtonVPN är blockerade från användning i Ryssland. Enligt ryska myndigheten Roskomnadzor som regulerar den digitala marknaden i Ryssland är anledningen ett ökat antal bombhot från användare som nyttjar tjänsterna för att vara annonyma.

Enligt Roskomnadzor har myndigheten varit i kontakt med ProtonMail för att få uppgifter om personerna som skickat bombhoten, och säger att ProtonMail inte svarat på myndighetens förfrågningar.

ProtonMail säger i sin tur att de inte alls blivit kontaktade av Roskomnadzor:

“We have received reports that ProtonMail and ProtonVPN are currently partially blocked in Russia. We are reaching out to the appropriate authorities to get the block lifted as soon as possible. We condemn this block as a misguided measure which only serves to harm ordinary people.”

I en kommentar om blockaden mot tjänsterna säger ProtonMail att de arbetar med myndigheterna för att deras tjänster ska kunna användas i Ryssland igen. Företaget fördömmer även blockade som en missriktad åtgärd som skadar vanliga användare mer än den gör nytta mot cyberkriminella.

Enligt Roskomnadzor har bombhoten från konton på ProtonMail ökat efter att myndigheterna stängt ner StartMail, en mailtjänst som också har hög säkerhet och stark kryptering som ProtonMail.

Vad är Roskomnadzor?

Roskomnadzor är Rysslands tillsynsmyndighet för kommunikation. En myndighet som bland annat ansvarar för att ”fel” saker inte sägs i media och de sköter även övervakning av all digital kommunikation i Ryssland. Roskomnadzor är ansvarig för att svartlista sajter som Github, den ryska Wikipedia-sidan och mer.

Vad är ProtonMail och ProtonVPN?

ProtonMail är en mycket säker och integritetsfokuserad mejltjänst med stark kryptering. ProtonMail används av personer med extra krav på säkerhet och skydd mot exempelvis myndigheter som Roskomnadzor.

ProtonVPN är en VPN-tjänst som skapar en krypterad tunnel från användarens dator eller mobiltelefon mot servrarna hos ProtonVPN. Det gör att ingen kan se användarens riktiga IP-adress och krypteringen hindrar obehöriga fråna att snappa upp data.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.