Ubiquiti samlar data från ditt nätverk – oavsett om du vill eller inte

ubiquiti networks logo 2019

Amerikanska tillverkaren Ubiquiti Networks har åter igen hamnat i hetluften kring insamling av användatdata. För andra gången på kort tid dessutom. Nu anklagas företaget för att ljuga om hur datainsamlingen hanteras.


Vad har hänt?

Tidigare i november 2019 rapporterades att Ubiquiti Networks samlar in data från användarnas routrar. Användardata om blanda annat WiFi-prestanda och kraschloggar. Efter massiv kritik backade företaget och lovade en inställning för att slå av datainsamlingen. Men nu tvärvänder Ubiquiti Networks igen och fortsätter insamlingen istället.

Du får inte välja – Ubiquiti Networks kräver din data

Efter att Ubiquiti Networks först gått ut och sagt att användarna ska kunna slå av datainsamlingen så vänder företaget nu på den punkten.

Men istället för att öppet erkänna att de tänker fortsätta samla data så är de helt tysta om saken mot sina kunder. Istället har man lyckats luska fram nyheten i ett supportdokument som publicerats på företagets webbsajt.

I dokumentet står att insamlingen skiljer på två datatyper – personlig data och annan data.


Personlig data är information som identifierar en specifik person, medan annan data är just det; annan data som inte är användarspecifik eller identifierande på något vis.

Vad som händer nu är att Ubiquiti Networks låter användarna styra över sin personliga data så att den inte skickas till företaget utan tillåtelse. Den andra, annan data, däremot går inte att styra över.

Den skickas automatiskt till Ubiquiti Networks oavsett om du vill det eller inte.

Tvärvändning från tidigare påståenden från Ubiquiti Networks

För bara några månader sedan sade representanter från Ubiquiti Networks att användarna kunde hindra all data från att skickas till företaget.

Och vändningen har inte gått användarna förbi. Just nu ventilerar många sin ilska mot hur företaget dragit dem vid näsan. En användare skriver att datainsamlingen både vara avstängd från start och att data endast borde skickas när användaren uttryckligen ger sitt tillåtelse med ett knapptryck.

En annan säger att hela grejen är oacceptabel och att Ubiquiti inte längre går att lita på. Och här företaget på väg att skapa en mycket svårbruten, negativ trend som kan bränna dem rejält på fingrarna. Om användarna inte litar på Ubiquiti Networks kan företaget snabbt få problem eftersom många kör deras produkter i företagsmiljöer.

Använder du prylar från Ubiquiti? Vad tycker du om den här insamlingen? Skriv en kommentar och berätta!