Ubiquiti lanserar router för WiFi 6 – AmpliFi Alien

ubiquiti amplifi alien

Ubiquiti har lanserat en ny router med stöd för Wifi 6. Modellen är en konsumentrouter – till skillnad från de semiprofessionella nätverkslösningar som företaget normalt associeras med.


  • Dyr men högpresterande router från Ubiquiti
  • Underutnyttjad tekniskt kapabel men framtidssäker
  • Kan bara köpas i USA i skrivande stund
  • Pekskärm med nätverksinformation

Namnet på nya routern är AmpliFi Alien och det är en cylindrisk produkt med fyra ethernet-portar samt en liten pekskärm. Prislappen för routern är runt 4 600 kronor inklusive moms, vilket får sägas vara tämligen högt.

AmpliFi Alien säljs nämligen utan extra mesh-antenner och om du vill komplettera din befintliga AmpliFi Alien-router med en till så dubblas givetvis kostnaden. Det gäller alltså att inte ha alltför stort hem om du vill ha den här modellen.

Specifikationer för Ubiquity AmpliFi Alien

FunktionEgenskaper
Trådbundet nätverk1× Gigabit WAN
4× Gigabit LAN
Trådlöst nätverk1× 5 GHz Wifi 5
1× 2.4 GHz Wifi 6
1× 5 GHz Wifi 6
Antennkonfiguration2.4 GHz: 4×4
5 GHz 4×4 (low-band) + 8×8 (high band)
NätverksfunktionerTri-band
Mesh-nätverk
MU-MIMO
OFDMA
SkärmSkärmstorlek 4.7-tum
274 x 1 268 px
Pekskärm
KonfigurationiOS och Android-appar
Pekskärm på routern
Processor2.2 GHz
64-bitars Quad-Core
SäkerhetWPA2
VPN (AmpliFi Teleport)
Storlek110 × 110 × 250 mm

Den lilla pekskärmen vi nämnde ovan hjälper dig att hålla koll på detaljer som klockslag, datum och en myriad av information om din nätverksanslutning. Bland annat hur mycket data som skyfflas upp respektive ner med din internetanslutning.

ubiquiti amplifi alien 2

Det finns även en liten LED-belysning i botten på routern som lyser när enheten är inställd och redo att användas.


Fortfarande finns inte speciellt många konkurrenter till Ubiquiti AmpliFi Alien. Och i många fall är priserna hutlös höga. Bland annat hittar vi Linksys Wi-Fi 6 Velop, Netgear Wi-Fi 6 Orbi och Asus RT-AX92U som alternativ.

Med alla produkter betalar du ett extra högt pris för nyare WiFi-teknik som inte har fått något stort fäste på marknaden än. Därför är det med stor tveksamhet som vi skulle rekommendera en WiFi 6-router idag. Bra för att vara framtidssäker, men underutnyttjad teknik idag.

Och frågan är när vi ens kommer att få köpa AmpliFi Alien i svenska butiker. I skrivande stund finns modellen bara i Ubiquitis egna nätbutik med ett riktpris på 379 USD, eller som ovan nämnt, cirka 4 600 kronor inklusive moms.