PCmover Express: Flyttar filer från Windows 7 till Windows 10

pcmover express 2019

Använder du fortfarande Windows 7 på din dator? Då är det mer än hög tid att uppgradera till Windows 10. Och om du håller tillbaka för att det känns krångligt så kan nya gratisverktyget PCmover Express från Intel vara behjälpligt för dig.

  • Automatiserad lösning för överföring av filer från Windows 7 till Windows 10
  • Kostnadsfritt program i grunden
  • Du kan använda OneDrive för nästan samma sak
  • Har du inte uppgraderat från Windows 7 än så är det hög tid

Vad är PCmover Express

PCmover Express är ett gratisverktyg som hjälper dig att uppgradera från Windows 7 till Windows 10. Det är utvecklat av Intel i samarbete med Laplink Software. PCmover Express kostade tidigare några hundralappar, men har på senare tid gjorts helt kostnadsfri att ladda ner och använda. Det finns även en betalvariant kallad PCmover Professional med fler funktioner.


Vad kan PCmover Express göra?

PCmover Express hjälper dig att överföra dina vanliga filer och inställningar från Windows 7 till Windows 10. Verktyget kan även flytta användarprofiler om det behövs. Vad PCmover Express däremot inte kan göra är att flytta dina installerade applikationer eller återställa en gammal installationsbild från en tidigare installation.

För den extra funktionaliteten måste du använda PCmover Professional istället. Då får du de extra funktionerna samt stöd för överföring av filer från exempelvis en extern hårddisk eller intern hårddisk från en gammal PC.

Både PCmover Express och Professional har support som kan svara på frågor under dygnets alla timmar.

Vad är kraven för att använda PCmover Express?

För att kunna använda PCmover Express krävs att du börjar med Windows 7 på en källdator och har en dator med Windows 10 som mottagardator för filerna.

För att komma igång med gratisverktyget kan du ladda ner det kostnadsfritt på den officiella webbsajten. Om du vill göra det ännu enklare köper du PCmover Professional, men då är kostnaden 23,98 euro för en enkel licens.

OneDrive & Extern hårddisk

Om du inte vill använda ett program för att flytta dina filer så finns givetvis andra metoder också. Du kan exempelvis nyttja molntjänsten OneDrive från Microsoft eller en extern hårddisk för att flytta filer.

De är inte lika smidiga ur synpunkten att PCmover-verktyget är en mer automatiserad och heltäckande lösning, medan OneDrive och extern hårddisk kräver mer manuellt arbete. Exempelvis måste du själv kopiera alla dina filer till lagringslösningarna, där PCmover gör det själv åt dig.

I båda fallen får du räkna med extra kostnader då OneDrive har 5GB gratis utrymme som standard. Vill du ha 1TB kostar det från runt 69 kronor per månad beroende på vilken prenumeration du vill ha för molntjänsten. En extern hårddisk på 1TB kostar från cirka 550 kronor och uppåt beroende på variant och lagringsmängd.

Läs mer om vilka metoder Microsoft rekommenderar här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.