Streama Lightyear – se filmen på Disney Plus

lightyear disney plus 2022
Foto: Disney / Pixar

Äntligen får vi se Buzz Lightyear i en egen film. Den kända rymdfararen från Toy Story-serien har fått ett helt nytt utseende och röstskådespelas av ingen mindre än Chris Evans (Captain America i Marvel-filmerna).


Filmen hade biopremiär i Sverige den 15 juni 2022 och visas på alla stora biografer runt om i landet. Bland annat hittar du biljetter till filmen på Filmstaden här.

När filmen är släppt på Disney Plus så hittar du den här. Du kan även läsa mer om filmen och se trailers på Disneys sajt här.

OBS: Fram tills att Disney släpper filmsidan så kommer sidan att visa ett felmeddelande. Så fort filmen är tillgänglig så fungerar länken korrekt.

Lightyear finns att strömma på Disney Plus

Från den 3 augusti 2022 finns filmen att strömma via Disneys egna filmtjänst. Där hittar du även de tidigare Toy Story-filmerna där Buzz Lightyear introducerades till filmpubliken (se längre ner i artikeln).


Filmen har en speltid på 1 timme och 44 minuter. Rekommenderad ålder är från 7 år. Originalspråket är engelska och filmen är klassad som en animerad action- och äventyrsfilm med familjeinslag.

Lightyear är IMAX Enhanced på Disney Plus. Det betyder att bildförhållandet är 1.90:1 istället för 2:39 som de flesta filmer normalt har. Skillnaden för dig blir att de svarta sorgekanterna upptill och nedtill är betydligt mindre än normalt.

IMAX Enhanced på Disney Plus – allt du måste veta

Trailer till Lightyear

Streama Doctor Strange in the Multiverse of Madness – se på Disney Plus

Dokumentär om hur filmen Lightyear skapades

Om du vill ha en unik insikt i hur karaktären Buzz Lightyear skapades och designades för den nya filmen så har Disney en dokumentär för dig. Det är en kort sådan på bara 35 minuter, men den ger dig en fantastisk insyn i arbetet bakom Lightyear med intervjuer och rundvisningar.

Se dokumentären här.

Se Lightyear i Toy Story-filmerna

Ett tips för dig som inte är bekant med Buzz Lightyear är att se de fyra Toy Story-filmerna innan du ger dig på huvudfilmen med Lightyear själv. Då får du en fantastisk introduktion till vår rymdfarare och samtidigt uppleva oslagbar filmkultur som passar för alla åldrar.

Här är de fyra Toy Story-filmerna som finns på Disney Plus idag:

Det här handlar filmen Lightyear om

Under ett uppdrag där Buzz Lightyear och hans kompanjon Alisha Hawthorne undersöker den beboeliga planeten T’Kani Prime tillsammans med nya rekryten Featheringhamstan så går allt snett.

Planeten kryllar av fientliga varelser som attackerar våra tre hjältar, vilket tvingar dem att fly i sin rymdfarkost. Under flykten går något snett och farkosten skadas. Istället för att fly planeten så måste Buzz och hans vänner stanna på planeten och bygga en koloni för att hitta ett sätt att göra reparationerna som behövs.

Under filmens gång så invaderas planeten av en fientlig styrka, Buzz hamnar i trubbel med sina överordnade och rumtiden ställer till det rejält för våra hjältar.

cinema biograf bio unsplash geoffreymoffett
Det är inte ekande tomt på biograferna, men Toy Story 4 krossade Lightyear i intäkter. Foto: geoffreymoffett, Unsplash

Lightyear blev aldrig en succé på biograferna

Man skulle kunna tro att Lightyear skulle dra storpublik till biograferna med tanke på hur känd Buzz Lightyear är från Toy Story-filmerna. Men den stora tittarskaran uteblev och under den första månaden efter premiären så drog filmen ”bara” in 213 miljoner dollar.

Det kanske låter mycket, men om man jämför med Toy Story 4 som under samma tidsperiod drog in en miljard dollar (!) så är det försvinnande lite pengar.

Idag vet vi inte varför Lightyear floppade jämfört med Toy Story 4, men det finns några saker som kritikerna pekar på. Bland annat att Buzz Lightyear röstskådespelas av Chris Evans istället för Tim Allen som gjort rösten till alla de tidigare filmerna med Buzz.

En annan detalj är att många föredrar att streama filmerna hemma istället för att gå till bion, vilket betyder att de väntar på lanseringen på Disney Plus istället.