Smartklocka från Google kan släppas 2022 – har Tensor-teknik från Pixel-serien

google tensor soc 2021

Google arbetar på en egen smartklocka med Wear OS som kan släppas under 2022. Kodnamnet är ”Rohan” och den kan använda samma Tensor-teknik som finns i Pixel 6-serien.

En anledning till varför Google har väntat så länge med att släppa en egen smartklocka med tanke på att de själva utvecklat Wear OS är att de inte haft en egen SoC-krets som kan konkurrera med Apples S-krets till Watch-serien.

Läs mer: Google Pixel 6 använder en ny processor – medtillverkad av Samsung

Med Tensor-kretsen som introducerades till Pixel 6 och Pixel 6 Pro verkar det som att Google äntligen har tekniken de behöver till en smartklocka. Och det verkar som att utvecklingen går snabb framåt.

Enligt interna källor hos Google har prototyper delats ut internt på företaget för att testas. Det ska även pågå feedback-sessioner med de som fått en smartklocka för att ta emot åsikter om produkten.

Det är oklart om Google tänker använda sig av teknik och kunskap från köpet av Fitbit, men det vore inte orimligt att tänka sig så blir fallet.

Idag är det Apple som dominerar marknaden för smartklockor med sin Watch-serie, och det av flera skäl. Bland annat så har Apple en ruskigt bra SoC-krets som är betydligt bättre än allt vad Qualcomm och andra konkurrenter kan leverera. Dessutom är mjukvaran bättre underhållen och effektivare än Wear OS.

Huruvida Google kan och tänker ändra på det återstår så klart att se.

Läs mer: Här är Googles nya Pixel 6 och Pixel 6 Pro

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.