Google Pixel 6 använder en ny processor – medtillverkad av Samsung

google pixel 5 2020

Google har knappast gjort sig något stort namn i våra nordiska länder med Pixel-serien. Mobiltelefonerna är inte officiellt släppta här (inte än åtminstone) och när Pixel 6 släpps väntas inte modellen hitta hit.

Men om den faktiskt gör det så kan det sitta en riktigt spännande nyhet under skärmen – nämligen en Google-tillverkad systemkrets, även kallad SoC-krets. Designad, tillverkad och inbakad av Google själva.


Lästips: Kan jag köpa Google Pixel 5 i Sverige? Vad kostar Pixel 5?

Eller, åtminstone delvis designad och tillverkad av Google. Vad vi vet ska Samsung vara med på ett hörn som medskapare till systemkretsen.

Under ett samtal med investerare sa Sundar Pichai, VD på Google, att företaget investerar mer i hårdvara och menar att bolaget har en fantastisk plan för 2021. Och systemkretsen som internt ska kallas ”Whitechapel” kan vara en stor del av planen.

Interna dokument på Google sägs visa att systemkretsen heter GS101. Samma dokument säger också att GS101 har tre kluster som inkluderar en TPU (Tensor Processing Unit) som används för maskininlärning samt en integrerad säkerhetskrets.

Det är oklart hur mycket GS101 lånar från Samsung Exynos-serien med systemkretsar. Om något överhuvudtaget. Känt är i alla fall att den sydkoreanska tillverkaren har stor erfarenhet av att skapa ARM-baserade processorer åt egna Galaxy-serien – så våra förhoppningar är stora.

Google väntas släppa Pixel 6 någon gång under senare delen på 2021.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.