Här är Googles nya Pixel 6 och Pixel 6 Pro

Använder Googles egendesignade Tensor-processor

google pixel 6 pixel 6 pro 2021 1

Google har avslöjar de nya mobiltelefonerna Pixel 6 och Pixel 6 Pro. Den största nyheten är kretsen Tensor som är Googles egna SoC-krets till Pixel-serien.

Det ska sägas att även om Google har avslöjat sina nya mobiltelefoner så är det fortfarande mycket vi inte känner till. Pixel 6 och Pixel 6 Pro är bara delvis uppvisade med några av de större nyheterna.

Läs mer: Google begränsar inloggning på gamla Android-versioner

Absolut mest fokus ligger på Googles egna så kallade systemkrets, även kallat en SoC-krets. Den heter Tensor och huserar bland annat processorn, grafikkretsen och många av sensorerna i mobiltelefonerna.

google tensor soc 2021

Det är lite oklart hur stor del av Tensor-processorn och de kringliggande komponenterna som är designade av Google själva. Vi vet dock att det finns en TPU för AI-beräkningar och en Titan M2-krets för säkerheten, båda från Google.

En mycket viktig detalj är att Tensor-processorn är en mobil variant av den processor som Google utvecklat för sina serverparker. Google har optimerat kretsdesignen för hantering av artificiell intelligens och maskininlärning.

Den större modellen av de båda är Pixel 6 Pro som har en 6,7-tumsskärm med QHD-upplösning och 120Hz-stöd. Syskonmodellen Pixel 6 har en mindre 6,4-tumsskärm i full-HD och som ”bara” klarar 90Hz.

google pixel 6 2021 1

Vi vet att Pixel 6 Pro har tre kameror på baksidan (däremot är det oklart vad Pixel 6 har).

Huvudkameran i Pixel 6 Pro har förbättrats med 150 procent mer ljusinsläpp än någon tidigare kameramodul i en Pixel-telefon. Ett rejält hopp till det bättre alltså.

Google förlitar sig stort på mjukvara för att förbättra bilder och videor; något som blir mycket tydligt med Pixel 6-serien.

Läs mer: Nya Google Drive för Desktop är här – ersätter Backup and Sync

En stor nyhet på kamerasidan är att förutom ta flera enskilda bilder från huvudkameran som slås ihop till en enda bild så kan Pixel 6-serien använda en ultravidvinkelkamera för att extrahera ännu mer detaljer som inkluderas i bilden från huvudkameran.

Allt sker automatiskt med smarta algoritmer och den nya, kraftfulla Tensor-processorn.

google pixel 6 pixel 6 pro 2021

En intressant detalj är att Pixel 6-serien har en så kallad ”always-on computer”. Det är en strömsnål krets som hanterar viktig information som kan visas på skärmen även när skärmen inte är på. Vi hittar samma typ av teknologi på Apples nyare Watch-modeller och du kan se exempelvis aviseringar, klockslag, träningsdata och liknande utan att behöva aktivera skärmen.

Priserna är inte avslöjade än, men vi vet att det här är premiumtelefoner i den högre prisklassen. Räkna med att få betala mer än 10 000 kronor för Pixel 6 Pro, men i skrivande stund är priserna obekräftade.

Summering av artikeln
– Premiumtelefoner av högre klass än tidigare
– Använder Googles egna Tensor-processor
– Stor fokus på AI och maskininlärning
– Stora förbättringar kring fotografering och videoinspelning

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.