Varningen: Massutskick av bluff-SMS lurar mottagarna att installera skadlig kod

Klicka ALDRIG på länkar i SMS du inte är 100% säker på

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Polisen har gått ut med en skarp varning om att det pågår massutskick av bluff-SMS som lurar mottagarna att installera skadlig kod, så kallad malware, på sina telefoner.

SMS:en finns i flera olika utföranden, men vad de har gemensamt är att mottagarna påstås ha ett paket som måste hämtas. I varje SMS finns en länk som går till nedladdningen av ett så kallat malware.

malware flubot lank skadlig kod sms polisen 2021

Läs mer: Cyberattack mot IKEA – använder nätfiskemejl med malware

Länken i SMS installerar skadlig kod (FluBot)

Den som klickar på länken laddar ner den skadliga koden till mobiltelefonen. Den skadliga koden är i form av appen FluBot som direkt efter installationen försöker läsa all data på enheten.

Om FluBot får åtkomst till mobiltelefonen skapar den nya SMS som skickas till alla kontakter på enheten. Den vägen sprids SMS:et som en löpeld och det är många som luras att klicka på länken.

Uppmaningen från polisen är att aldrig klicka på länkar i SMS och mejl. Istället ska man alltid gå direkt till speditörens webbsajt och söka efter försändelser den vägen.

Det finns (tyvärr) SMS som kräver att du klickar på länkar, exempelvis när du får eSIM från mobiloperatörer (skäms Tele2). Men de är ett av få undantag – undvik SMS-länkar som pesten!

malware flubot lank skadlig kod sms 2021

Läs mer: My Book Live rensas på filer – Western Digital skyller på malware

Om du har FluBot på mobiltelefonen

Har du eller någon du känner fått FluBot på mobiltelefonen så finns bara en enda utväg för att bli av med appen. Och det är en komplett fabriksåterställning av enheten. Det räcker INTE att bara avinstallera appen.

Det är tämligen enkelt att se om FluBot finns på mobiltelefonen, oavsett om du ser appen i applistan eller inte. Kolla vilka SMS som har skickats och om du ser att dina kontakter har fått den lura formen av utskick som vi nämner ovan.

Har de fått bluff-SMS? Radera allt innehåll på mobiltelefonen och ställ in den på nytt!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.