Samsung Galaxy Tab A8 – ny surfplatta i budgetklassen (2022)

Största nyheten är bättre prestanda än föregångaren

samsung galaxy tab a8 2021

Samsung Galaxy Tab A8 är en ny surfplatta i budgetklassen och den kraftfullaste hittills i företagets Tab A-serie.

Modellen har en 10,5-tums TFT-skärm med upplösningen 1 920 x 1 200 pixlar. Under skärmen sitter en ännu okänd processor och grafikkrets som Samsung påstår är 10 procent snabbare än Snapdragon 662 i föregångaren Galaxy Tab A7.


Upp till 128GB lagring, WiFi 5 & Bluetooth 5.0

Läs mer: Samsung kan avaktivera din TV med fjärrstyrning

Mängden RAM-minne och lagringsutrymme beror på vilken variant av Galaxy Tab A8 man väljer. Den billigaste lösningen har 3GB RAM och 32GB lagring. Därefter finns det varianter med 4GB RAM och 64GB till 128GB lagring. Det finns även en microSD-plats för minneskort upp till 1TB.

Nätverksanslutning får du via WiFi och Galaxy Tab A8 klarar upp till WiFi 5 (802.11ac). Det betyder att surfplattan inte är kompatibel med nyare och snabbare WiFi 6, eller 802.11ax som standarden heter. Det finns även Bluetooth 5.0 och på vissa, lite dyrare modeller, även 4G/LTE-stöd för mobilanslutning.

samsung galaxy tab a8 2021 back

Fyra högtalare, hörlursuttag & Dolby Atmos

Batteriet är på 7 040 mAh och kan snabbladdas med upp till 15 watt. För att ladda krävs att du har en separat strömadapter för USB-C. Du kan köpa en original från Samsung eller använda i princip vilken annan som helst med kompatibel anslutning. Samsung har i skrivande stund inte avslöjat hur lång batteritid vi kan vänta oss.

Samsung Galaxy Tab A8 har fyra högtalare med stöd för Dolby Atmos och det finns även ett klassiskt hörlursuttag (3.5mm). Perfekt för den som fortfarande använder hörlurar med sladd och inte vill ha en adapter för 3.5mm-till-USB-C.

Läs mer: Så mycket kostar ett skärmbyte på Samsung Galaxy S21 – upp till 3 800 kronor

Och slutligen kan vi berätta att surfplattan har en ensam kamera på framsidan med upplösningen 5 megapixel och en 8-megapixelkamera på baksidan. Alla varianter och modeller av Galaxy Tab A8 släpps med Android 11 och kommer sannolikt uppdateras med nyare Android 12 i framtiden.

Färgerna att välja på är rosa guld, silver och grått. Lansering sker i Europa och USA i januari 2022. Pris och tillgänglighet är i skrivande stund inte avslöjat.

Räkna med högre pris än föregångaren

Föregångaren Galaxy Tab A7 släpptes med ingångspris runt 2 700 kronor(instegsmodellen). Priset minskade snabbt till cirka 2 300 kronor bara två månader efter lanseringen och därefter ytterligare till cirka 2 100 kronor efter ytterligare några månader.

Räkna med att Galaxy Tab A8 blir några hundralappar dyrare än sin föregångare med tanke på den rådande kretsbristen samt de nämnvärt högre fraktpriserna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.