Samsung kan avaktivera din TV med fjärrstyrning

samsung tv 2020 qled

Samsung kan fjärrkontrollera och avaktivera din tv. Funktionen heter ”Television Block Function” och den aktiveras om tv-apparater exempelvis stjäls från lager eller butiker.

Funktionen avslöjades efter att ett lager i Sydafrika blev bestulen på flera tv-apparater från just Samsung. Kort efter stölden aktiverades funktionen för de berörda enheterna.

Läs mer: Samsung TV Plus kommer till Sverige (video)

I samma stund som de ansluts till internet så avaktiveras tv-apparaterna på ett sätt som gör dem helt obrukbara.

Enligt Samsung finns ”Television Block Function” på samtliga av tillverkarens modeller idag. Den som får sin tv avaktiverad måste kontakta Samsung med bevis på att denne har enheten lagligt i sin ägo.

Tillvägagångssättet för avaktiveringen är enkel. Alla tv-apparater från Samsung kontrolleras mot en speciell server när de är anslutna till internet. Servern huserar en lista med serienummer på stulna tv-apparater.

Om just din tv råkar finnas med på listan så avaktiveras enheten automatiskt.

Det är inte klarlagt om ”Television Block Function” bara kan användas vid storskalig stöld från lager och butiker, eller om den faktiskt kan användas i enskilda fall där privatpersoner drabbas av stöld i hemmet.

Läs mer: Samsung Jet Bot 90 AI+ är en robotdammsugare med 3D-stereosensor

Klart är i alla fall att Samsung enkelt kan avaktivera din tv om de vill, och det finns väldigt lite du kan göra för att stoppa det.

Sannolikheten att du skulle drabbas av misstag är i princip noll, men om du vill stoppa din tv från att kontakta Samsungs servrar i tid och otid så är det faktiskt möjligt. För normalanvändaren är det dock inget vi rekommenderar eftersom det riskerar att stoppa en del av funktionaliteten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.