Så får du hjärnan att arbeta effektivare – 6 enkla tips

Hjärna Kugghjul Effektivitet

Här är några praktiska tips på hur du får din hjärna att arbeta effektivare. En del av punkterna kommer även att ge positiva sidoeffekter som inte bara påverkar hjärnan utan även din hälsa i sin helhet. Allt i listan kan du börja med direkt efter att du ha läste artikeln, så det finns inget som stoppar dig – nu kör vi!

Få tillräckligt med sömn

Det går inte att vara nog tydlig med att tillräckligt med sömn är något av det viktigaste för såväl hjärnan som resten av din kropp. Även kortsiktigt kan för lite sömn göra stor skada genom att öka risken för depressioner. Identifiera hur mycket sömn som är optimal för dig och försök i det allra längsta att få den mängden – även om det betyder att du måste kompromissa och ta bort andra, roliga saker från schemat för att nå sömnmålen. Ett tips är att använda en aktivitetsmätare som kan mäta hur bra/dåligt du sover.

Ät rätt sorts mat

Den här är lite knepigare men det är bra om din mat innehåller tillräckliga mängder med omega-3 och flavonoider. Om inte det säger dig något kan tipsa om att äta valnötter, ägg och grönsaker i mängder. Lägg till kaffe, bär och mörk choklad så garanteras intag av just omega-3 och flavonoider. De båda är bra för hjärnfunktionen och bör kompletteras med mycket vattendrickande. Man kan även äta flera mindre måltider under dagen istället för en eller två stora för att hålla hjärnan mer aktiv de timmar man är vaken.

Träna regelbundet

Om man tränar regelbundet hjälper det hjärnan att fungera optimalt och förhindrar dessutom att du drabbas av vår tids nya folksjukdom – stillasittandet. Din hjärna och hälsa kommer att tacka dig och det krävs inte mycket för att minska riskerna för hälsoproblem. Gå några kilometer varje dag och passa på att få frisk luft i lungorna. Precis som med sömnen rekommenderar vi en aktivitetsmätare som hjälper dig att nå träningsmål och avstånd; de kostar från några hundralappar men kan göra stor skillnad om man använder de på rätt sätt. Prova även att stanna upp i arbetet under dagen och gör träningsrörelser, det får hjärnan att slappna av och man bryter av dagen på ett positivt sätt. Hepp hepp!

Rensa sinnet då och då

Slappna av. Jo faktiskt, vi lovar att det är ett bra sätt att få hjärna och själ att fungera bättre. Meditera regelbundet för att stänga ute omvärlden en stund och bara existera i ett fridfullt inre en stund. Det behöver inte vara någon längre stund utan bara tillräckligt för att axlarna ska lämna öronen och sjunka ner en bit. Man behöver givetvis inte sitta i lotusställning utan en lagom promenad kan fungera lika bra. Eller bara att stå i duschen och känna de varma strålarna mot kroppen, händerna mot kaklet och fötterna mot golvet. Slut ögonen och bara slappna av. Skriv gärna och berätta i kommentarerna här under hur du gör.

Lär dig något nytt

Aktivera hjärnan genom att lära dig något nytt varje dag. Hur mycket handlar helt om hur du är som person men det kan vara från ett nytt ord till att öva på ett språk eller att lära sig programmera. Börja med en ny hobby, försök lösa korsord eller knyppla. Så länge hjärnan hålls igång och får bryta av mot vardagen så är det positivt. Inte bara göra det att hjärnan arbetar effektivare utan det kan bli en motivationskick eftersom det utsöndras endorfiner när man kommer allt närmare nya mål i livet. Gör något nytt varje dag om möjligt – det kommer att hjälpa dig, din hjärna och kanske även din omgivning i viss mån. Prova!

Ta lite ledig tid

Jobba, jobba, jobba. Det är enkelt att fastna i ett skadligt ekorrhjul som bara snurrar hela dagarna, veckorna och månaderna. År efter år. Bryt av från vardagen och ta lite ledig tid istället för att vila upp dig. Det minskar inte bara risken för stressrelaterade sjukdomar utan ger dig även hjärnan chansen att vila upp sig lite. Semester förlänger dessutom livet enligt studier; om man tar en veckas semester två gånger varje år kan män minska risken för hjärtproblem med upp till 30 procent och kvinnor upp till 50 procent enligt amerikanska läkaren Leigh Vinocur. Så – boka den där semestern redan idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.