Jolla har stora problem – kan inte tillgodose alla finansiärer

Jolla Tablet

Jolla Tablet kommer inte att finnas i alla finansierares händer under 2016. Det låter den finska tillverkaren hälsa i ett meddelande som släpptes strax efter nyårsskiftet. Anledningen är en fortsatt tuff ekonomi som återspeglas ända tillbaka till när en ledande investerare lämnade företaget under förra året och som gjorde att Jolla nästan gick i konkurs.


Juhani Lassila är pressansvarig på Jolla och på webbsajten Indigogo skriver han att det är en mycket tuff framtid att vänta för företaget. De som har varit med som privatpersoner och finansierat utvecklingen av Jolla Tablet kommer eventuellt att få en enhet i framtiden men till att börja med rör det sig om ett litet antal som har den turen. För alla andra som lagt ut pengar, ja det återstår att se vad man tänker göra.

Lassila skriver att Jolla kanske har något positivt att berätta längre fram men att man inte tänker berätta något vidare i skrivande stund. Han lämnar dock ett löfte om att ingen kommer att gå helt tomhänt från det hela, men vad det innebär återstår alltså att se framöver.

Brist på kommunikation

Det är flera punkter som pekar på att Jolla Tablet varken kommer att bli någon succé eller nå alla som bidragit till Indiegogo-kampanjen. Det första är en mycket kritiserad brist på kommunikation där Jolla valt att gå via den officiella bloggen istället för projektsidan på Indiegogo. Det andra är att de första 1 000 privatpersonerna som varit med och finansierat det hela ännu inte har fått sina enheter – och då var det tänkt att Jolla Tablet skulle lanseras så tidigt som maj 2015.

Om inte Jolla ska tappa anseendet helt krävs antingen 1) återbetalning av pengar som privatpersoner investerat för att få en Jolla Tablet eller 2) att enheten faktiskt skickas ut till de som betalt.


Personligen kommer undertecknad inte att skaffa en Jolla-produkt eftersom det känns alltför osäkert med ett företag som skulle kunna gå i konkurs vilken minut som helst. Det skulle stoppa uppdateringarna av operativsystemet Sailfish OS och sätter tusentals användare i en form av limbo.

Har du en smartphone eller tablet från Jolla – eller har du varit med och finansierat en? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina upplevelser med företaget och produkten (om du har den).