Remarkable-serien kan få betalvägg i framtiden

Vill du ha alla funktioner i din Remarkable-platta så kan det vara prenumerationer som gäller i framtiden

remarkable 2 tablet 2021

Om du funderar på att köpa läsplattan Remarkable så kan det vara värt att avvakta lite. Det pratas om att företaget med samma namn som läsplattan planerar att gömma många funktioner bakom en betalvägg i framtiden.

Enligt webbsajten Goodreader.com så är det två prenumerationsnivåer som gäller. Båda gömmer vissa gratisfunktioner som alla har idag bakom en månatlig kostnad, men tillför samtidigt nya och användbara lösningar.

Läs mer: Amazon släpper nya Kindle Paperwhite 2021 (med flera stora förbättringar)

Connect Lite & Connect

Den billigaste och enklaste prenumerationen ska heta Connect Lite. Med Connect Lite får du sämst funktionalitet, men också ett lägre pris. En av grunderna i Lite-prenumerationen är stöd för synkronisering av filer över alla dina enheter.

Connect är den kompletta lösningen som innehåller full funktionalitet till ett premiumpris. Det är oklart hur mycket månadskostnaden ligger på och vilka nya funktioner som Remarkable tänker införa.

Det är inte oväntat att prenumerationer är på gång till Remarkable då marginalerna på e-boksläsare är små och tillverkaren måste så klart tjäna pengar.

Frågan är hur befintliga användare kommer att reagera på nyheten. Den som betalar 4 000 kronor eller mer för sin platta vill garanterat inte se befintliga funktioner låsas bakom en betalvägg.

Läs mer: Flera förbättringar på gång till Kindle-mjukvaran

Remarkable svarar om prenumerationerna

Remarkable har skrivit ett uttalande till Goodreader.com och bekräftar att de tittar på möjligheten till prenumerationer.

I uttalandet säger Remarkable även att alla befintliga användare får full tillgång till alla befintliga och framtida funktioner – även utan en prenumeration. Men om det gäller för all framtid eller en begränsad period återstår att se.

Det är inte ovanligt att befintliga användare får en kortare gratisperiod när prenumerationer införs till befintliga appar och tjänster. Men att Remarkable skulle ge för-all-framtid-fördelar helt gratis, ja det låter ganska otroligt faktiskt.

Läs mer: Laddningsstation för Kindle Paperwhite Signature Edition

Här är hela uttalandet från Remarkable till Goodreader.com:

At reMarkable, we constantly strive to improve our products and services. In addition to exploring new functionality, reMarkable is also considering new payment models that can support our vision.

This includes a subscription-based model. We want our customers to know that we are grateful for their support and that we always work to make their experience better.

If we introduce a subscription model, our existing customers will get this service for free and have access to the full reMarkable experience – even powerful new features we may introduce in the future.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.