Amazon släpper nya Kindle Paperwhite 5 2021 (med flera stora förbättringar)

amazon kindle paperwhite 2021 reading

Amazon är på gång att släppa en ny e-boksläsare i Kindle-serien. Det handlar om en ny Kindle Paperwhite som åtminstone på pappret ser ut at bli en rejäl uppgradering jämfört med de tidigare modellerna.

  • Större 6,8-tumsskärm med 17 LED-lampor till bakbelysningen
  • 20 % snabbare bladvändning
  • Skärmen ligger jämnt med kanterna som på Oasis och Voyage
  • Upp till 32GB lagringsutrymme med Signature Edition
  • Trådlös laddning och automatisk ljusstyrka på skärmen

Har 17 LED-lampor för en jämnare belysning

En av de största nyheterna med förbättrade Kindle Paperwhite 5 är en rejält uppgraderad bakbelysning med fler LED-lampor som ska ge en mycket jämnare belysning. Nya antalet är 17 lampor, upp från bara 4 (!) i befintliga modellen.

Läs mer: Fler annonser om du använder Amazon Kindle

En annan förbättring är att skärmen har blivit något större på 6,8 tum, men med samma pixeltäthet på 300 ppi som tidigare. Det betyder att texten behåller samma utmärkta skärpa somtidigt som du får en större e-boksläsare vars skärm bättre matchar en vanlig bok.

amazon kindle paperwhite 2021 leaked
Skärmdump från Amazons egna webbsajt.

Skärmen har dessutom inte bara blivit större, utan ligger nu helt jämnt i höjd med kanterna. Tidigare har skärmen varit lite insjunken i chassit, men nu ska den matcha flaggskeppsmodellen Kindle Oasis och gamla trotjänaren Kindle Voyage.

Läs mer: Amazon slänger 130 000 produkter varje vecka – från en enda plats

amazon kindle paperwhite amber screen 2021
Du kan ändra temperaturen på skärmen till en varmare ton om du vill. Äntligen!

Signature Edition är premium-modellen med bättre funktionalitet

Enligt Amazon kommer två varianter av nya Kindle Paperwhite 5. En vanlig och billigare med 8GB lagringsutrymme samt en Signature Edition som har 32GB utrymme. Den senare har även trådlös laddning av batteriet och automatisk ljusstyrka på skärmen efter belysningen i rummet (vilket även Kindle Voyage har, så varför det är en premiumfunktion är lite oklart).

Precis som tidigare finns både WiFi-stöd och vattentålighet enligt IPX8-klassificeringen. Du kan alltså tappa (gör det inte!) din Kindle Paperwhite i vatten utan att den bör ta någon skada.

Både Kindle Paperwhite 5 och Kindle Paperwhite 5 Signature Edition kommer med fyra månaders fri tillgång till Amazon Kindle Unlimited. Det betyder att du kan ladda ner och läsa alla böcker där helt kostnadsfritt under gratisperioden.

Priserna som läckte var 149 CAD för vanliga Kindle Paperwhite och 209 CAD för Kindle Paperwhite Signature Edition. Omräknat blir det cirka 1 300 kronor respektive 1 800 kronor, båda inklusive moms.

FAQ om Kindle Paperwhite 5 (2021)

Hur stor skärm har Kindle Paperwhite 5 (2021)?

Skärmstorleken är 6,8 tum vilket är en markant ökning från föregående modell på 6 tum.

Hur mycket lagring har Kindle Paperwhite 5 (2021)?

Grundmodellen har 8 GB och Signature Edition har 32 GB.

Hur lång batteritid har Kindle Paperwhite 5 (2021)?

Nya modellen har 10 veckors batteritid, vilket är en ökning från 6 veckor i föregående modell. Batteriet laddas med USB-C alternativt trådlöst med Signature Edition.

Är Kindle Paperwhite 5 (2021) snabbare än Paperwhite 2018?

Ja, nya modellen vänder bland upp till 20 procent snabbare.

Har Kindle Paperwhite 5 (2021) belyst skärm?

Ja, modellen använder 17 LED-lampor där föregångaren bara har 4 LED-lampor.

Är texten skarp på Kindle Paperwhite 5 (2021)?

Ja, skärmen har en utmärkt pixeltäthet på 300 ppi vilket är standard hos många e-boksläsare idag. Texten är lika skarp och läsbar som på vilken annan Kindle eller konkurrerande e-boksläsare som helst med samma ppi.

Vad är skillnaden på Kindle Paperwhite och Signature Edition?

Signature Edition har större lagringsutrymme på 32 GB, stöd för trådlösa laddning och har en ljussensor för automatisk inställningen av ljusstyrkan på skärmen.

Kan skärmen byta färgtemperatur/ton i Kindle Paperwhite 5 (2021)?

Ja, med den nya skärmen får du både fler LED-lampor för jämnare belysning och möjlighet att byta färgtemperatur till en varmare ton.

Hur mycket kostar Kindle Paperwhite 5 (2021)?

Priset är 1 539 kronor för Kindle Paperwhite 5 och 1 939 kronor för Signature Edition. Läs mer om priserna här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.