iOS 15.1 Beta & iPadOS 15.1 Beta är släppt

ios ipados 15 2021 logo

Apple har släppt den första beta-versionen av iOS 15.1 och iPadOS 15.1. Nya versionen får vi bland annat försenade SharePlay som många väntar på.

Beta-versionen av iOS och iPadOS 15.1 släpptes bara dagen efter släppet av iOS 15, iPadOS 15 och watchOS 8. Och vad vi ser idag finns minst fyra större nyheter till användarna.

Läs mer: Nu har Netflix stöd för Spatial Audio på iOS 14 & iOS 15

apple shareplay wwdc 2021 presentation 1

SharePlay

Med iOS 15.1, iPadOS 15.1 och tvOS 15.1 får vi äntligen stöd för SharePlay. Funktionen som gör att flera personer kan synkronisera musiklyssnande och film- eller serietittandet så att alla får exakt samma upplevelse samtidigt.

Tillkännage samtal

Okej, det här är knappast en stor nyhet, men funktionen för tillkännagivande av samtal (vilket är röstuppspelningen av kontaktens namn när du tar emot ett samtal) får en ny ikon. Inte direkt något värt att lägga något större tanke på alltså.

Lossless-stöd & rumsligt ljud till HomePod

Kort och enkelt, med iOS 15.1 och iPadOS 15.1 inkluderas stöd för lossless-ljud och rumsligt ljud med HomePod och HomePod Mini. Rent funktionsmässigt krävs även ny mjukvara i din högtalare för att det ska fungera, men stödet är på gång!

Vaccinationskort i Wallet

Med iOS 15.1 och iPad OS 15.1 går det att lägga till vaccinationskort i plånboken. Med iOS/iPadOS 15 finns redan stöd för vissa hälsouppgifter på utvalda marknader, men nya 15.1 utökar alltså funktionen till även vaccinationskort.

Läs mer: Här är prylarna som kan köra iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey & watchOS 8

apple beta program sept 2021

Gå med i Apples beta-program

Det är kostnadsfritt att gå med i Apples beta-program och testa ny mjukvaran innan den släpps. Tänk bara på att det är ofärdiga versioner som kan innehålla buggar och annat otyg – så undvik alltid de första beta-versionerna och vänta tills senare, stabilare versioner går att ladda ner om du absolut vill prova på din vanliga iPhone eller iPad (du är härmed varnad!).

  1. Gå till Apples sida för beta-programmet (apple.beta.com)
  2. Logga in eller skapa ett konto
  3. Följ instruktionerna på skärmen

Svårare än så är det inte. Det tar bara några minuter att komma igång! Tänk på att alltid säkerhetskopiera alla dina viktiga filer innan du uppdaterar mjukvaran, oavsett om det är en beta- eller färdig version.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.