Försäkra dina teknikprylar mot skador


iphone broken sonder filiberto santillan vzo g6y3Xlw unsplash

Om du äger många dyra teknikprylar så måste de försäkras. Teknik är eftertraktat stöldgods och skadas även lätt om man tappar föremålen eller vid brand- och vattenolyckor. Alla försäkringar är inte likadana, så det gäller att hålla koll på vad som ingår innan du tecknar en ny försäkring.

Alla svenskar bör ha en hemförsäkring, oavsett om de bor i hus eller lägenhet och hyr eller äger sin bostad. Hemförsäkringen skyddar både själva bostaden från skador och föremålen som finns inuti bostaden. Hemförsäkringar innehåller även en reseförsäkring som skyddar ens ägodelar på kortare resor. Vad en hemförsäkring kan innehålla kan vi se om vi tittar närmare på en Gjensidige försäkring för privatpersoner. Gjensidige är ett av Nordens största försäkringsbolag och deras hemförsäkring täcker många olika saker.

Gjensidiges hemförsäkring skyddar både dig, din familj, din bostad och dina saker. Det går att teckna tre olika nivåer; Bas, Lagom eller Plus. Samtliga nivåer försäkrar ditt lösöre och ger dig ersättning vid inbrott, brand- och vattenskador. Försäkringen Bas försäkrar lösöre upp till 500 000 kr, Lagom upp till 1 000 000 kr och Plus upp till 1 500 000 kr. Värdet på ditt lösöre bestämmer därmed vilken försäkring som passar dig.

Den vanliga hemförsäkringen täcker bara saker som har ett normalvärde, så om du äger många, dyra teknikprylar så räcker inte hemförsäkringen. Då måste du i regel teckna en separat försäkring för varje sak. Hemförsäkringen gäller för saker inuti bostaden och om de förvaras i ett vinds- eller källarförråd. Men om sakerna är stöldbegärliga så får de inte förvaras utanför bostaden. Eftersom nästan alla teknikprylar är stöldbegärliga ska de med andra ord förvaras på ett säkert sätt inuti bostaden.

Om du tecknar en Gjensidiges hemförsäkring och väljer nivåerna Lagom och Plus, så ingår en allriskförsäkring. Försäkringen kallas även för en otursförsäkring och drulleförsäkring. Utan en sådan försäkring så är inte dina teknikprylar försäkrade om de skadas eller går sönder på något sätt. Om du, eller någon i familjen, har otur och råkar tappa din nya dyra kamera eller dator så täcks det nämligen inte av hemförsäkringen. Med en allriskförsäkring så är alla i hushållet som är skrivna på adressen skyddade, upp till 100 000 kronor. Huvudregeln är att saken ska ha gått sönder plötsligt på ett sätt som man inte kan ha förutsett. Saken måste därmed ha använts på rätt sätt enligt instruktionerna, förvarats på ett lämpligt sätt och inte ha utsatts för överdrivna risker. Allriskförsäkringen gäller även om man är på resa eller befinner sig på en annan plats än bostaden, som till exempel i sommarstugan eller bilen.

Om mobilen eller datorn går sönder så kan du få den lagad eller ersatt genom produktgarantin. Men den gäller bara under en kort period, sedan får du själv finansiera att den lagas eller byts ut. Med en hemförsäkring och allriskförsäkring så är du alltid skyddad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.