Redigera dina bilder på Microsoft OneDrive (juni 2021)

microsoft onedrive logo 2020

Om du använder OneDrive som mobilapp för att lagra dina bilder i molnet så kommer snart en efterlängtad nyhet – stöd för att redigera bilder direkt i OneDrive i mobilen.

  • Enklare bildredigering för webben och Android-appen
  • Släpps till företagsanvändare och till iOS-appen i framtiden
  • Endast för JPEG och PNG – ej RAW-filer

Läs mer: OneDrive har äntligen stöd för 8K-videor och Motion Photos

Enklare bildredigering i OneDrive för Android

Först ut att få stödet är Android-appen. Det handlar om enklare redigering för att exempelvis beskära, rotera, ändra ljuset och justera färgerna.

Det kommer initialt bara att fungera med bildformaten JPEG och PNG. Och det gäller bara användare som har ett privat konto hos Microsoft – så företagsanvändare med RAW-filer är ute i kylan just nu.

Enligt Microsoft kommer funktionerna för bildredigering att förbättras med tiden.

Bland annat ska företag och skolor kunna nyttja bildredigering i framtiden, och stöd är även på gång till OneDrive-appen för iOS och iPadOS.

Exakt när bildredigering på OneDrive släpps utanför Android återstår dock att se. Microsoft har sagt under 2021, men utan att gå in närmare på datum.

Läs mer: Högre uppladdningsgräns och smartare fildelning i Microsoft OneDrive (uppdaterad)

Fler nyheter till OneDrive-appen på Android

En annan nyhet till OneDrive-appen på Android är bland annat Chromecast-stöd för bilder.

Du kan välja en bild och ”casta” den till en Chromecast-kompatibel pryl. Exempelvis en Chromecast Ultra eller Nvidia Shield TV.

Microsoft arbetar även på ett nytt sätt att sortera bilder i OneDrive.

Inom de kommande månaderna får OneDrive-appen en ny inställning som gör att OneDrive automatiskt kan skapa mappar baserade på var dina bilder kommer ifrån. Inte fysisk plats, utan bildkällan.

Exempel är om du laddar upp bilder från din dator, mobiltelefon eller om det är appar som skapat bilderna. En källa, en mapp.

Läs mer: Nya funktioner för PDF-filer i OneDrive till Android

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.