Högre uppladdningsgräns och smartare fildelning i Microsoft OneDrive (uppdaterad)

microsoft onedrive logo 2020

I juli 2020 förbättrade Microsoft molnlagringstjänsten OneDrive med stöd för uppladdning av enskilda filer på upp till 100GB och bättre integration med Teams. I januari 2021 kom nästa stora förbättring – större maximal filstorlek på lagrade filer.


Den tidigare maximala filstorleken som kunde lagras på OneDrive var 100GB. Den begränsningen har nu ökat till 250GB, vilket är en välkommen ökning med 150 procent.

Lästips: Varningen: Nätfiske via molnalagringstjänster som Dropbox, Drive och OneDrive

Det är en sedan länge nödvändig förändring då allt fler arbetar med högupplöst media i 6K och 8K. Även tunga 3D-modeller, CAD-filer och större datafiler för statistikbearbetning kan snabbt springa iväg till flera hundra gigabyte.

Det kan också vara att användare vill komprimera tusentals bilder eller mindre videofiler till ett zip-format och ladda upp på OneDrive för lagring. Och den som har tusentals eller tiotusentals mobilfotografier vet att 100GB kanske inte räcker hela vägen.


Eftersom OneDrive stöder så kallat ”differentiell synkronisering” är det enklare att hela tiden hålla filer som uppdateras regelbundet uppdaterade i molntjänsten. Varje ändring kräver normalt att hela filen laddas upp på nytt, men med Microsofts synkroniseringsmetod behöver bara delarna som ändrats skickas till OneDrive. Snabbare, mindre bandbreddskrävande och helt klart smartare

Läs mer om den ökade filgränsen på Microsofts officiella supportsida här.

Högre uppladdningsgräns och smartare fildelning (2020-07-05)

Idag har OneDrive en begränsande uppladdningsgräns på 15GB per fil. För normalanvändaren är det oftast inget problem, men för de som arbetar med exempelvis videor och CAD-filer blir det snabbt en begränsning.

Lästips: Smartare synkronisering av uppdaterade filer med Microsoft OneDrive

Med ökningen till 100GB försvinner den begränsningen, eller blir åtminstone mindre kännbar för många.

En annan nyhet till OneDrive är en funktion för smartare delning av filer med utvalda personer. Det kan vara nära vänner, familjemedlemmar eller kollegor som ska ta del av specifika filer. Nya delningsfunktionen i OneDrive gör det enklare att tillgodose det här specifika behovet.

microsoft onedrive family file sharing 2020
© Microsoft

Där den höjda uppladdningsgränsen endast är för företagsanvändare så är delningsfunktionen istället tillgänglig för alla – även gratisanvändarna.

Notera att delningsfunktionen endast gäller för personer som har ett Microsoft-konto, något som begränsar en hel del i vår mening. Personerna behöver också godkänna en inbjudan för att vara del av din fildelningsgrupp.

Lästips: Microsoft släpper ny Office-app för OneDrive, Word, Excel & PowerPoint

Vidare kommer OneDrive i webbläsaren att få ett mörkt läge (dark mode) inom kort. Det gör att dina ögon avlastas lite när du använder sajten under dåliga ljudförhållanden och har du en OLED-skärm i datorn drar webbläsaren lite mindre ström som bonus.

Du kan läsa mer om allt nytt och spännande till OneDrive på Microsofts webbsajt här.