OneDrive har äntligen stöd för 8K-videor och Motion Photos

microsoft onedrive logo 2020

Om du har en nyare mobiltelefon från Samsung så kan den sannolikt spela in videor i högupplösta 8K. Att lagra och spela upp dem från mobiltelefonen är inga problem, men att göra det från en molnlagringstjänst har varit lite knepigare.

Åtminstone fram tills idag. Microsoft meddelade nyligen att OneDrive äntligen har stöd för både den högsta 8K-upplösningen för videor samt Motion Photos-formatet. Ladda upp från telefonen, strömma direkt från OneDrive-appen.

Lästips: Högre uppladdningsgräns och smartare fildelning i Microsoft OneDrive (uppdaterad)

För att spela in videor i 8K krävs en mobiltelefon ur serierna Galaxy S20 eller S21. Det har inte varit några problem att ladda upp videorna (förutsatt att du har tillräckligt med lagringsutrymme), men ett strömma tillbaka dem däremot i 8K har varit ett bekymmer.

OneDrive stöder filer upp till 250GB

Åtminstone fram tills nu. Microsoft har inkluderat stöd för Samsungs videoformat och tillsammans med det relativt nya stödet för stora filer upp till 250GB så är OneDrive en riktigt lockande molnlagringstjänst för 8K-videor.

Samsung Motion Photos är ett annat format som OneDrive har fått med senaste uppdateringen till appen. Motion Photos påminner om Apple Live Photos där varje fotografi är uppbyggd av en serie bilder som ger dig en minivideo, eller rörlig bild på några sekunder.

Försöker du öppna en Motion Photos-bild på en icke-kompatibel molnalagringstjänst får du bara en fast bild, men på OneDrive bli det nu den kompletta, rörliga bilden som visas.

Lästips: Stöd för Live Photos i OneDrive på iPhone

Andra nyheter till OneDrive-appen är en omarbetad hemskärm som ger snabbåtkomst till dina viktigaste filer. Såväl de senaste du arbetat med som offline-filer och On This Day-fotografier.

Om du redan har OneDrive på din mobiltelefon kan du uppdatera den via Google Play Store. Behöver du ladda ner appen eller vill läsa mer så gör du det här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.