Så väljer du rätt gamingstol

gaming stol pc unsplash elladon

Om du gillar att spela på datorn så kan det vara värt att investera i en gamingstol. Skillnaden mellan en gamingstol och en vanlig kontorsstol är att den förstnämnda är designad för att användas i många timmar. Gamingstolar är därför bra för alla som spenderar lång tid (10 timmar plus) framför datorn.


Gamingstolen har ett högre ryggstöd än kontorsstolar. Det gör att den ger stöd till axlar och rygg så man inte känner sig trött. Stolen främjar en rakare kroppshållning och ger en kombinerad känsla av att vara avslappnad och stimulerad. Det gör att man inte får ont av att sitta i samma ställning länge.

En bra gamingstol är dessutom mer justerbar än vanliga kontorsstolar. Det går att justera rygg- och ländryggsstödet, lutningen och nackstödet. Armstöden går även att justera åt alla olika håll. För att hitta bäst gamingstol rekommenderas det att du läser ett gamingstol test från en jämförelsesida som använder oberoende tester. Det finns många olika gamingstolar på marknaden idag och det går att hitta ergonomiska modeller i alla prisklasser.

I ett test som har sammanställts av Inspekto är gamingstolen Noblechairs Hero listetta. Den har lite högre hårdhet än andra gamingstolar, vilket innebär att den ger lite mer stöd än en mjukare stol. Kanterna på sittdynan är mjukare och även låga, vilket innebär att du kan sitta i olika ställningar utan att det blir obekvämt. Det här är en stol i toppsegmentet och kostar minst fyra tusen kronor.

En stol i låg- till mellansegmentet som kostar lite mindre än tre tusen kronor är DXRacer Formula. Den placeras också högt i Inspektos test, trots att den inte har lika avancerade ergonomiska detaljer jämfört med listettan.


När du ska välja en gamingstol så är det kanske framförallt din budget som bestämmer vilken du väljer. Men ska du kolla på detaljer är det bra att se till att stolen har stöd för den sittposition du vanligtvis har. Sitter du bara rakt på stolen så är inte detta viktigt, men om du gärna sitter i skräddarställning så ska du se upp för förhöjda kanter på sidorna. Det kan vara okej med förhöjda sidor om de är mjuka och inte hårda.

En sak som du alltid ska kolla på är vilken längd och vikt gamingstolen kan hantera. En del stolar fungerar bara upp till max 100 kg, medan andra går upp till 150 kg. Andra passar inte personer på över 180 cm. Det är viktigt att du väljer en stol som är skapad för din längd och vikt, annars får du inte tillräckligt med ergonmisk komfort och stolen kan gå sönder.