Problem med batteriet i Apple Watch Series 5 & Series SE – Apple startar utbytesprogram

apple watch watchos power reserve stromsparlage

Apple har erkänt ett allvarligt problem med batteriet i Watch Series 5 och Series SE. Ett problem som är så illa att företaget startat ett utbytesprogram eftersom det inte kan lösas med en mjukvarufix.

Åtminstone, så kan en mjukvarufix inte lösa det för precis alla användare. Den som inte har drabbats av batteriproblemet och har installerat watchOS 7.3.1 är säker, men den som redan upplevt problemet måste lämna in sin smartklocka för utbyte.


Lästips: Apple watchOS 7.3 är släppt – här är alla nyheter

Vad som händer är följande. När strömsparläget aktiveras efter att batteriet nått 10 procents kapacitet visas bara klockan och en laddningssymbol. Så långt inga konstigheter. Men när användaren försöker ladda sin Watch så händer inget när buggen aktiveras.

Strömsparläget, eller Power Reserve som det heter på engelska, låser sig permanent på smartklockan oavsett hur mycket laddning den har.

Omfattar watchOS 7.2 och 7.3

Problemet är aktuellt med Watch Series 5 och Series SE som kör antingen watchOS 7.2 eller 7.3. För att helt undvika problemet måste smartklockan uppdateras med watchOS 7.3.1.

Om du har en Apple Watch som drabbats kan du läsa mer om hur du löser problemet i detta supportdokument.

För att vara helt säker att du är drabbad ska du först lägga din Watch på laddaren i minst 30 minuter. Har inget hänt på skärmen efter en halvtimme så ska du kontakta Apples support för vidare hjälp.

Lästips: Apple: Här är lösningen på dålig batteritid och GPS-data med watchOS 7.0

FAQ – det här måste du veta om Power Reserve-buggen

Min Watch har inte längre någon garanti – kan jag få min Watch ersatt gratis?

Ja, Apple har markerat att även smartklockor som inte längre har någon garanti kan ersättas kostnadsfritt enligt nya utbytesprogrammet.

Hur vet jag att min Watch är drabbad av Power Reserve-buggen?

Om din Watch Series 5 eller Series SE har gått ner i Power Reserve-läge (bara klockan och en laddningsikon visas) och den INTE går ur läget efter minst en halvtimme på laddaren så omfattas din enhet av problemet.

Vilka watchOS-versioner är drabbade av buggen kring Power Reserve?

Alla versioner av watchOS 7.2 och 7.3 omfattas.

Vilka watchOS-versioner är säkra från Power Reserve-buggen?

Om du använder en tidigare version än watchOS 7.2 eller 7.3.1 och senare så är din smartklocka säker.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.