Organiserad piratkopiering kan straffas hårdare i framtiden

Pirate Bay skull

Den som bedriver organiserade piratverksamhet på internet kan straffas betydligt hårdare i framtiden. En utredning som tillsats kring upphovsrättsbrott har tagits fram av regeringen och resultatet kan bjuda på höga straff.

Idag är maxstraffet för brott mot upphovsrättslagen två års fängelse. Regeringen vill granska piratverksamheterna och se om det är aktuellt med skärpta straff för de allra värsta förbrytarna.

Om brottsskalan skulle ändras så att organiserad piratverksamhet på internet omfattas av straffen för grov brottslighet blir det enklare för polisen att arbeta med fallen. Det menar Paul Pintér som är Polisens nationella samordnare för immaterialrättsliga brott.

Har man ett grovt brott kan man få tillgång till en helt annan verktygslåda. I direktiven för utredningen nämner regeringen nästan alla av de punkter som vi tidigare har föreslagit. Det enda som är, är att det tar alldeles för lång tid. Det ska kunna gå snabbare än ett år, säger Paul Pintér till IDG.

Bland de verktyg som Paul Pintér föreslår ska finnas tillgängliga är möjligheten att omhänderta domännamn redan under en förundersökning och att tvinga internetoperatörerna till att blockera piratsajter.

Två minst sagt känsliga verktyg. Omhändertagande av domännamn kan ställa till ordentligt med problem om huvudmännen bakom beslagtagna sajter frias och verksamheten återupptas. Om domänen inte går att nå kan straffet från Google bli hårt och den legala driften påverkas negativt.

Det andra verktyget för att stoppa piratverksamheter är att kunna tvinga operatörer att blockera hela sajter. Även detta riktigt känsligt då internetoperatörerna inte ser sig som ansvariga för att hindra sina användare att nå vissa webbsajter på internet. Just den här möjligheten till blockering är något som Patent- och marknadsöverdomstolen ska ta ett beslut kring under februari månad.

swefilmer

Swefilmer drog in mångmiljonbelopp

Det är inte svårt att först varför det tillsätts en utredning som ska granska maxstraffen för piratverksamheter. Piratkopiering med fildenings- och streamingsajter kan inbringa många miljoner kronor i reklamintäkter för huvudmännen bakom dessa sajter. Swefilmer som idag är nedlagd beräknades dra in hela 14 miljoner kronor i rena reklamintäkter.


Lästips: Filmsajten Swefilmer till domstol — kan tvingas betala mångmiljonbelopp


Och det ser inte ut att minska på marknaden med fildelning eller streaming av filmer. Till IDG skriver Justitiedepartementet att problemet med intrång i upphovsrätten på en större skala har ökat.

Verksamheterna bakom piratsajterna har dessutom blivit allt mer avancerade med tydligare organiserade kriminella som driver dem. Swefilmer är ett tydligt exempel på hur piratverksamheter kan se ut idag. Oturligt nog huvudmännen bakom Swefilmer också bli ett exempel på hur straffskalan kan se ut framför för den typen av verksamheter.

Hur ser du på organiserad piratkopiering och fildelning på internet? Kommentera gärna och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.