Opera GX finns i Microsoft Store – liten & funktionsrik webbläsare

opera gx tekniksmart 2021 windows11

Den gaming-anpassade webbläsaren Opera GX finns nu att ladda ner direkt från Microsoft Store i Windows 11.

Webbläsaren är optimerad för att använda minimalt med resurser så att dina spel får maximal prestanda.

Läs mer: DuckDuckGo släpper webbläsare för macOS – maxat integritetsskydd

Opera GX använder bara så många resurser som du tillåter

I praktiken betyder det att Opera GX har inbyggda begränsningar på hur mycket kraft webbläsaren får använda av processorn, hur mycket minne som får tas upp och hur mycket bandbredd som får nyttjas.

Om du har en kraftfull gamingdator är det inte sannolikt att Opera GX kommer att göra någon större skillnad mot exempelvis Chrome eller Firefox. Men har du en lite långsammare dator kan den vara värd att prova.

Get an unparalleled gaming and browsing experience on mobile and desktop. Set limits on CPU, RAM, and Network usage, use Discord & Twitch from the sidebar, and connect mobile and desktop browsers with the file-sharing Flow feature.

Förutom begränsningen av resursanvändning så har Opera GX andra funktioner och lösningar som kan vara värda att kolla närmare på.

Exempelvis de gaminginspirerade teman i rött, lila, gult och svart som ingår. Det finns både ett ljust och ett mörkt läge, en inbyggd tipssida med gratis och rabatterade spel, samt inbyggd spelare för Twitch och Discord.

Läs mer: Mozilla Firefox på Microsoft Store – här laddar du ner webbläsaren

Opera GX har stöd för poddar och meddelande-appar

Opera GX har även stöd för en mängd olika meddelande-appar som Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram och Vkontakte.

Lyssnar du på poddar? Webbläsaren har stöd för podcasts direkt i appen. Bara anslut ditt konto på Apple Music, Spotify eller YouTube Music så får du alla poddar (och musik) på ett och samma ställe.

Andra funktioner som finns är att videor kan spelas i ett separat fönster, gratis VPN-anslutning för bättre integritetsskydd och det finns en annonsblockerare. Bättre kan det nog inte bli!

Installationsfien för Opera GX är cirka 3,3MB på Windows 11. När webbläsaren körs första gången får du valet att ställa in tema, inställningar och andra viktiga funktioner. Vi rekommenderar att du inte hoppar övre möjligheten.

(det saknas länkar till appar i Microsoft Store, därför kan vi inte länka direkt till sidan)

Läs mer: Friendly Streaming Browser – en webbläsare för dig som tittar på strömmad film

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.