DuckDuckGo släpper webbläsare för macOS – maxat integritetsskydd

duckduckgo browser macos ios illu 2021
Foto: Illustration från DuckDuckGo

Sökmotorn DuckDuckGo utvecklar en egen webbläsare för macOS. Den är anpassad för högsta möjliga integritetsskydd för användarna och kompletterar deras redan befintliga webbläsare för mobiler.

Nyheten om webbläsaren kom i ett blogginlägg på spreadprivacy.com. Där skriver Gabriel Weinberg, VD på DuckDuckGo, om planerna på webbläsaren och avslöjar statistik om sökmotorn för året som har gått.


Läs mer: Friendly Streaming Browser – en webbläsare för dig som tittar på strömmad film

Nya webbläsaren använder WebKit och har maxat integritetsskydd

Den nya webbläsaren kommer att baserat på WebKit som är den inbyggda renderingsmotorn i macOS. Det är också den motor som Apples egna Safari bygger på. Fördelen med WebKit är att utvecklarna kan fokusera på gränssnittet och funktionerna snarare än integritetsskyddet.

Målet är att släppa en webbläsare med maximalt skydd för användarna, men samtidigt ett minimalt gränssnitt och få inställningar. Webbläsaren ska bara fungera optimalt direkt från start och skydda användarna utan att en enda inställning måste göras.

With our clean and simple interface combined with the beloved Fire Button from our mobile app, DuckDuckGo for desktop will be ready to become your new everyday browsing app.

En unik funktion som kommer att finnas är en knapp som raderar allt innehåll som sparats via webbläsaren och som är knutet till användaren. En “purge”-knapp helt enkelt som exempelvis stänger alla öppna tabbar, raderar all historik och rensar kakor i ett svep.

Det kommer även att finnas skydd mot spårare som försöker identifiera dig på internet och följa dina framfärd när du surfar mellan olika webbsajter Det görs bland annat genom att blockera spårarna innan de ens får chansen att starta i webbläsaren.

Läs mer: Safari 15 är släppt – så uppdaterar du & alla nyheter

Tillägget DuckDuckGo Privacy Essentials skyddar dig i Chrome, Edge, Firefox & Safari

Om du vill ha ett utökat integritetsskydd i din befintliga webbläsare så kan du installera tillägget DuckDuckGo Privacy Essentials.

Tillägget finns till alla de stora webbläsarna och hjälper dig att blockera spårare, säkra att du alltid har en krypterad anslutning och avslöjar sajter som är erkänt dåliga på integritetsskydd.

Om du använder tillägget på vår webbsajt ser du att tre spårare blockeras:

  • Google Analytics: För att vi gärna vill veta vilka artiklar ni läser (och inte läser)
  • Google Adsense: För att kunna visa annonser som ger oss några kronor varje månad
  • Cloudflare: Precis som Google Analytics, men det är vår CDN-tjänst för bilder

Vi rekommenderar att du laddar ner tillägget och provar oavsett hur du använder din webbläsare idag. Det är kostnadsfritt och är en bra start för att säkra din integritet på internet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.