Bättre skydd mot ransomware i Windows 10

Ransomware skull

Microsoft gör det svårare för ransomware-attacker att komma åt datorer med Windows 10. Med uppdateringen till 21H2 inkluderas ett nytt skydd mot ransomware som gör din data säkrare.

Skyddet kommer i form av nya inställningar som gör det svårare för ransomware kontrollerad av människor att komma åt kritisk data. Du kan läsa mer och ladda ner inställningarna här.


Läs mer: Ransomware-attack drabbar Coop, SJ och Apotek Hjärtat

Inställningarna är främst för systemadministratörer och riktar sig inte åt vanliga användare. Men om du vill skydda datorn lite extra och lära dig mer om säkerheten i Windows 10 så får du nu chansen.

Vad inställningarna gör i praktiken är att justera delar av Windows 10 som kan nyttjas av obehöriga som försöker stänga av eller radera kritiska säkerhetsfunktioner som följande:

  • Antivirus och andra skydd för skadlig kod
  • Realtidsskydd mot malware och attacker
  • Beteendeövervakning
  • Molnlevererad säkerhet
  • Säkerhetsuppdateringar
  • Automatiska åtgärder för upptäckta hot

Om du har Windows 11 på datorn så ingår redan skyddet för ransomware direkt från start.

Läs mer: MediaMarkt attackerad av ransomware (november 2021)

Ransomware har visat sig var ett riktigt otäckt malware som kostat många företag och privatpersoner miljardbelopp under åren som gått.

Alla former av skydd som hindrar ransomware är värda att titta närmare på. Microsofts nya inställningar är lite för avancerade för vanliga användare, men de är ett komplement som gör din dators liv lite säkrare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.