Oculus Quest 2 – 9 saker du måste veta om VR-glasögonen

Oculus Quest 2
Ett vanligt Oculus Quest 2

De bästa VR-glasögonen du kan köpa just nu är sannolikt Oculus Quest 2. Fristående, kraftfulla och riktigt roliga – både för stora och små gamers.

Innan du köper Quest 2 så gäller det att veta vad du ger dig in på. Och som storanvändare så har vi några saker att berätta om VR-glasögonen. Saker som gör att du kan spara några kronor, göra VR-glasögonen bekvämare och förbereda dig på några oönskade detaljer som inte går att komma undan.

Här är våra tips på saker du måste känna till om Quest 2.

Lästips: Se alla våra artiklar om Oculus Quest 2 här

1. Helt fristående – om du vill

Med Oculus Quest 2 behöver du inte någon dyr gamingdator eller spelkonsol.

VR-glasögonen är helt trådlösa och på sin höjd måste du använda din mobiltelefon för registrera enheten till ditt Facebook-konto.

Du kan dock använda Quest 2 helt fristående och är inte begränsad av extraprylar, sladdar eller annat otyg som står i vägen för en grym spelupplevelse.

oculus quest 2 elite strap batteri 2020
Ett mycket bekvämare huvudband – dessutom med inbyggt batteri för längre batteritid. Svindyrt är det också.

2. Du måste ha ett nytt huvudband

Huvudbandet som håller fast VR-glasögonen på huvudet är uruselt. Och vi menar det verkligen.

Avlastningen runt huvudet är riktigt dåligt och du riskerar att få justera bandet om och om igen för att det glider på huvudet.

Ett nytt, bättre huvudband kostar ungefär 500 kronor och uppåt. Officiella Elite Strap fungerar helt utmärkt för de pengarna, men det finns även tredjepartsvarianter.

Fördelen med ett nytt huvudband är att du får mycket bättre passform och avlastning. Dessutom kan du spänna VR-glasögonen på ett bättre sätt så att de sitter stabilt framför dina ögon.

3. 128 GB räcker långt (skippa 256 GB)

Det finns idag två varianter att välja med 128 respektive 256 GB lagringsutrymme.

Vi rekommenderar den förstnämnda till den absoluta merparten av alla gamers. 128 GB räcker långt eftersom du kan installera rejält många spel innan det tar slut.

Enda anledningen till att välja 256 GB om du har ett mycket specifikt krav på den storleken och ska installera extremt många, stora spel.

Oculus Quest 2 fanns tidigare i en variant med 64 GB lagringsutrymme. Den varianten har utgått och är ersatt av 128 GB-varianten.

4. Batteriet försämras snabbt

När du först packar upp VR-glasögonen kan du som bäst räkna med uppåt två timmars användning på en laddning.

Kapaciteten försämras dock snabbt. Om du spelar ofta och längre så kommer du att behöva ladda batteriet betydligt snabbare än så.

Du kan använda Quest 2 samtidigt som VR-glasögonen är anslutna till en strömkälla; exempelvis en powerbank. Anslutningen sker med USB-C till en port på sidan av headsetet.

Det finns huvudband med inbyggt batteri som gör att batteritiden ökar rejält. Men priset är högt, cirka 1 300 kronor för det officiella alternativet Elite Strap with Battery.

5. Kräver ett Meta-konto

Tillverkaren Oculus ägs av Meta (tidigare Facebook). Och om du vill använda Quest 2 så måste du registrera VR-glasögonen med ett Meta-konto.

Det betyder att du kommer skicka data om hur VR-glasögonen används till Meta. Exempelvis hur länge du använder enheten och vilka spel du skaffar.

Tyvärr betyder det också att alla dina köp är direkt kopplade till Meta-kontot.

Om ditt konto, oavsett anledning, blir otillgängligt så förlorar du åtkomsten till alla dina köp. Rubbet. Allt. Risken är liten, men den finns där.

Läs mer om hur du kommer igång med ditt Meta-konto och VR-glasögonen här.

En av många recensioner som går på djupet kring Quest 2 – är den verkligen ett bra köp?

6. Kompanjon-appen är ett måste (nåja)

Med den officiella Oculus-appen för Android och iOS är det mycket enklare att hantera Oculus 2.

Du kan hitta och köpa spel och appar, se fler detaljer om VR-glasögonen och se alla sparade skärmdumpar.

Appen är helt kostnadsfri och gör livet mycket lättare för dig som har en Quest 2. Du kan även se vad Quest 2-användaren ser via mobilskärmen.

Här hittar du Oculus-appen:

Rent tekniskt så måste du inte använda appen, men du bör absolut göra det. Inte minst för att se rabatter och erbjudanden som inte visas i din Quest 2.

7. Har stöd för PC-spel (via Air Link)

Oculus Quest 2 klarar sig utmärkt som ett fristående VR-headset. Men du kan ansluta det till en dator om du vill med funktionen Air Link.

Air Link finns inbyggt i VR-glasögonen och använder en trådlös anslutning (WiFi) till hemnätverket för att ansluta till din dator. Från den strömmar du VR-spel direkt till ditt Quest 2.

Och så länge du har ett stabilt WiFi i hemmet (helst WiFi 6) så fungerar det helt utmärkt.

För att använda Air Link krävs att du har den officiella Oculus-appen på din Windows-dator. Du måste också aktivera Air Link i headsetet och aktivera anslutningen mellan enheterna.

Oculus Quest 2 har stöd för Rift/Rift S-spel.

8. Quest 2 har inbyggda högtalare

Du kan ansluta hörlurar via 3,5mm-anslutning om du vill, men Quest 2 har inbyggda högtalare som du kan använda.

Och de är tillräckligt kraftfulla för att blåsa dina trumhinnor till månen om du inte är försiktig (var försiktig!).

Du kan faktiskt ansluta bluetooth-hörlurar också om du vill. Det stöds inte officiellt men går att aktivera via de experimentiella funktionerna i headsetet.

9. Spakarna kommer att börja drifta – förr eller senare

Ett vanligt problem med prylar som använder analoga spakar är så kallad ”drifting”.

Drifting är när enheten registrerar en rörelser från spaken trots att användaren inte alls använder handkontrollen. Vilket betyder att saker i spelen rör sig trots att du inte vill det.

Problemet är stort på exempelvis handkontrollerna Nintendo Joy-Cons och drabbar även kontrollerna till både Xbox och Playstation. Och dessvärre, för dig som köper en Oculus Quest 2 så kommer det sannolikt drabba dig med.

Om problemet uppstår så går det ibland annat lösa det hela själv genom följande åtgärder:

  1. Ta ur batteriet ur handkontrollen
  2. Låt handkontrollen vara i minst tio minuter
  3. Tryck ner den analoga spaken och blås kraftigt runt hela basen (så att du blåser bort eventuellt skräp som sitter innanför plasten)
  4. Använd kontaktsprey (måttligt)

Har du tur så löser de fyra stegen ovan all drifting, men har du otur så måste du skicka in handkontrollen för reparation.


Så mycket kostar Oculus Quest 2

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.