Stor uppdatering till Oculus Quest & Quest 2 (september 2022)

Oculus Quest 2
Ett vanligt Oculus Quest 2

Meta har släppt en stor uppdatering till mjukvaran i VR-glasögonen Oculus Quest 2 (eller Meta Quest 2 som den även heter).

Uppdateringen rullar ut till alla Oculus Quest 2-enheter globalt just nu. Bland nyheterna hittar vi avancerade kamerainställningar, bildstabilisering och videoinspelning i högre upplösning.

En annan nyhet är bättre föräldrakontroll som gör det smidigare för vuxna att hålla koll på vad barnen kan och inte kan spela med VR-glasögonen.

Lästips: Oculus Quest 2 blir mycket dyrare med ny prishöjning – ökar med 1 000 kronor

Nyheterna med v44 till Oculus Quest & Quest 2

Om du ofta spelar in och delar dina sessioner med VR-glasögonen så kan du äntligen ställa in standardinställningar för bildförhållande, bildvisningsfrekvens och komprimeringsgrad.

Ett nytt bildförhållande har lagts till med stöd för 1920×1080 vilket kallas ”Landscape” i inställningarna.

Huvudrörelserna med Oculus Quest och Quest 2 kan nu stabiliseras. När inställningen är aktiverad så minskas synfältet (FOV). Inställningen är just nu experimentell och hittas via Experimental Settings > Advanced Camera Settings i inställningsmenyn.

Föräldrar kan nu låsa utvecklarläget så att appar inte kan installeras via exempelvis SideQuest. Det går även att låsa appar bakom en PIN-kod samt hindra appar i vissa ålderskategorier från att fungera på VR-headsetet.

Läs den officiella ändringsloggen hos Meta här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.