LibreOffice börjar kosta pengar – om du köper via App Store

libreoffice logo

LibreOffice är ett populärt och vanligt alternativ till dyra Microsoft Office. Mycket tack vare att programsviten har varit helt kostnadsfri att ladda ner och använda. Nu blir det ändring på det – för en del.

I sin strävan av att få in mer pengar till framtida utveckling så har organisationen bakom LibreOffice – The Document Foundation (TDF) – bestämt att nedladdningar via Mac App Store ska kosta användarna 99 kronor (9 USD).

Ladda ner LibreOffice gratis via sajten

Om du vill kringgå kostnaden så kan du fortfarande ladda ner LibreOffice helt gratis via den officiella webbsajten.

Det är alltså inte en obligatorisk kostnad (åtminstone för stunden) och hundralappen som appen kostar via App Store är en så kallad ”bekvämlighetskostnad” som bidrar till utvecklingen. Problemet är att det även sponsrar Apples bankkonto vilket en del garanterat inte uppskattar.

Versionen på Mac App Store är helt identisk med versionen som du laddar ner från den officiella webbsajten.

Det finns inga skillnader överhuvudtager mer än att App Store-versionen uppdateras via App Store medan den sajtnedladdade versionen uppdateras via sin inbyggda uppdateringsfunktion.

Läs den officiella förklaringen på den officiella nyhetssidan här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.