Ny Macbook Pro kan släppas i maj 2020 – ny processor & tangentbord

Apple Macbook Pro med Touch Bar

Apple lanserar snart en ny 13-tums Macbook Pro. Redan i maj kan modellen släppas med nya, kraftfullare komponenter. Det avslöjar Jon Prosser som är känd för sina tidigare läckor av Apples kommande produkter.


Det är inte bara Jon Prosser som har hintat om att nya Macbook Pro-modeller är på gång. Även kända analytikern Ming-Chi Kuo har tidigare sagt att nya Macbook Pro- och Air-modeller är på gång under andra kvartalet 2020.

Exakt vad alla nyheterna innebär är inte klart idag. Vad vi känner till är att det handlar om uppgraderingar till befintliga Macbook Pro, snarare än en helt ny serie. Med det sagt så ryktas det att Apple kan introducera nya skärmstorleken 14 tum som en ersättare för befintliga 13-tumsmodellen.

En annan tänkbar nyhet är att Macbook Pro får samma saxbrytartangentbord som finns i Macbook Pro 16″ och Macbook Air 13″. Ett tangentbord som är erkänt mycket bättre än det gamla, hårt kritiserade tangentbordet med fjärilsbrytare som använts i Macbook Pro-serien sedan flera år tillbaka.

apple macbook air 2020
Nya Macbook Air har tangentbordet som nya Macbook Pro får

Vidare är det mycket sannolikt att Apple introducerar tionde generations Intel Core-processorer även till Macbook Pro-modellerna. Det betyder högre prestanda och bättre energieffektivitet än åttonde generationens processorer som används idag.


Flera nya produkter från Apple under våren 2020

Det pratas om en hel rad nya produkter från Apple under våren 2020.

Först lanserades nya och kraftigt förbättrad Macbook Air med kraftfullare processorer samt Magic Keyboard som även finns i Macbook Pro 16. Modellen är släppt, går att köpa och finns redo för leverans även i Sverige idag.

Lästips: Cloudflare släpper ny tjänst som gör barn säkrare när de har skola hemifrån

Vad som kommer härnäst är lite mer oklart. Vi vet från flera håll att Apple tänker släppa en iPhone SE (och potentiellt iPhone SE Plus) med tillhörande bluetooth-trackern AirTags. Det finns många referenser till dessa produkter så det är inget tvivel om att de kommer.

apple airtag leaked prerelease
Apple AirTags kan blir en direkt konkurrent till populära Tile

Och nu senast pratas det alltså om en ny Macbook Pro-modell med antingen 13- eller 14-tumsskärm.

Det är stor osäkerhet kring Apples kommande lanseringar då coronavirusets framfart har satt käppar i hjulet för många företag och tillverkar. Vi tror oss veta att tillverkningen av iPhone 13-serien inte behöver skjutas på framtiden; åtminstone inte just nu.

Extranyhet: Apple köper ett AI-bolag för att stärka sin position med Siri

Apple har köpt bolaget Voysis som arbetar med artificiell intelligens och specialiserar sig mot röstassistenter och identifiering av naturligt tal. Digitala assistenten Siri har förbättrats på flera punkter de senaste åren med bland annat en helt ny röst och på senare tid kan Siri svara på direkta frågor om coronaviruset.

Även med alla förbättringar som gjorts tidigare så har Siri halkat långt efter konkurrenter som Google Assistant och Amazon Alexa. Rösten är inte lika naturlig som konkurrenternas och funktionaliteten är långt ifrån lika omfattande.

Lästips: Apple Music växer sig starkare – närmar sig Spotify i storlek

Med köper av Voysis kan Apple stärka Siri med smartare funktioner, bättre taldetektering och förhoppningsvis göra assistenten betydligt mer användbar rent generellt. Vi vet inte exakt hur AI-teknologin kan eller kommer att användas med Siri, men här är ett citat kring hur betydligt mer effektiv Voysis teknologi kan användas:

Voysis system använder Wavenets, en AI-baserad metod för att skapa ett mer människoliknande tal som först utvecklades av Google DeepMind under 2016. Voysis medgrundare Peter Cahill sade under 2018 att hans företag lyckats minska systemet så pass att det bara krävs 25MB minne när AI:n tränats. Det är ungefär samma storlek som fyra låtar på Apple Music. Det gör det mycket enklare för systemet att köra på en mobiltelefon utan mobilanslutning.

Det ska bli spännande att se vad Apple kan göra med Voysis AI-teknologi och hur Siri kan få en mer naturlig och mänsklig röst.