Två allvarliga sårbarheter i Firefox – uppdatera genast (april 2020)

Mozilla Firefox Brand Logo

Mozilla har meddelat att webbläsaren Firefox har två mycket allvarliga sårbarheter. Alla som använder Firefox uppmanas att uppdatera omedelbart uppdatera till senaste versionen för att säkra sina datorer.


De två allvarliga sårbarheterna öppnar användarnas datorer för skadlig kod och Mozilla har bekräftat att de hittat tecken på att hackare idag nyttjar buggarna i koden för illvilliga ändamål. Det betyder att det finns kritiska hot på internet som använder sårbarheterna just i detta nu.

Utan att gå in i detalj kring hur sårbarheterna fungerar så kan sägas att allt som behövs för att nyttja dem är speciellt preparerade webbsajter. När webbläsaren laddar en berörd webbsajt kan denne ladda in skadlig kod på datorn och ge hackare kontrollen över operativsystemet.

Sårbarheterna är så allvarliga att även U.S. Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) har gått ut med en officiell varning.

Mozilla har släppt säkerhetsfixar som adresserar sårbarheter i Firefox och Firefox ESR. En attackerare kan utnyttja sårbarheterna för att ta kontroll över påverkade system. Sårbarheterna har upptäckts i exploaterande mjukvara i det vilda.

För att säkra datorn måste du använda Firefox 74.0.1 alternativt Firefox ESR 68.6.1 eller senare versioner. För att uppdatera går du till Firefox-menyn > Hjälp > Om Firefox. Finns en uppdatering klickar du på knappen för att uppdatera och startar sedan om webbläsaren.


Om du vill lära dig mer om hur sårbarheterna fungerar och vad som gör att de fungerar så kan du läsa allt här.

Lästips: Firefox & Chrome förlorar FTP-stödet i webbläsarna

Det här bara en av flera uppdateringar som löser allvarliga sårbarheter i Firefox. Tidigare i januari fixade Mozilla en så kallad zero-day-sårbarhet. Under 2019 uppdaterades Firefox för att lösa två aktivt använda sårbarheter – även de zero-day-typen.

Extranyhet: Microsoft Edge går om Firefox i popularitet

Microsoft Edge logo 2020

Firefox är inte längre den näst mest populära webbläsaren på marknaden. Microsoft Edge har tagit över den positionen och puttar därmed ner Firefox till en fortsatt hedersam tredjeplats.

Det är webbsajten NetMarketShare som går ut med uppgifterna i sin månatliga rapport. Enligt analytikerfirman är det nya, Chromium-baserade varianten av Edge som driver upp intresset.

Så här ser marknadsandelarna för webbläsare ut i mars 2020:

  • Google Chrome: 68,50 procent
  • Microsoft Edge: 7,59 procent
  • Mozilla Firefox: 7,19 procent
  • Microsoft Internet Explorer: 5,87 procent
  • Apple Safari: 3,62 procent

Notera att avståndet mellan Microsoft Edge och Firefox är minimalt just nu, men det kan snabbt ändras om inte Mozilla tar det hela på allvar.

Frågan är – kommer Microsoft hålla avstånd nu när Edge passerat Firefox. Vad tror du? Skriv en kommentar och berätta!