Firefox & Chrome förlorar FTP-stödet i webbläsarna

Mozilla Firefox Brand Logo

Mozilla tar bort stödet för FTP från webbläsaren Firefox från version 77. Det betyder att stödet kan försvinna redan i juni – men det tas inte bort utan en bra anledning.


FTP-protokollet är föråldrat och osäkert. Dessutom används det allt mindre av Firefox-användarna. Därför väljer Mozilla att helt ta bort protokollet i sin webbläsare.

Michal Novotny är mjukvaruingenjör på Mozilla och i en intervju med webbsajten ZDNet säger han att den berörda koden inte bara är osäker; den är gammal och svår att underhålla också.

Eftersom den gamla koden har många buggar som måste fixas – och allt färre använder FTP-protokollet i Firefox – så göms FTP-funktionaliteten med Firefox 77.

Firefox 77 är planerad att släppas under juni 2020. Det kan dock fördröjas något med tanke på COVID-19 och smittspridningen som gör att många företag håller sina anställda hem.


Det är oklart om Mozilla påverkas i skrivande stund.

När stödet före FTP-protokollet tas bort kommer koden att finnas undangömd i Firefox tillsvidare. Protokollet kan aktiveras via about:config för den som vill – det är dock inte rekommenderat.

Med en Firefox-version för 2021 kommer den aktuella koden att tas bort helt från webbläsaren.

Har Google Chrome stöd för FTP?

Google Chrome Logo 2016

Google Chrome har stöd för FTP-protokollet fram till Chrome 82 – därefter är det inte längre aktivt i webbläsaren.

Enligt Google är det bara 0,1 procent av användarna som använder det, och enligt utvecklaren är det inte relevant för dem om användarna nyttjar protokollet eller inte i Chrome.

Varför undrar du kanske? För att det finns många andra, betydligt mer kapabla FTP-klienter på marknaden menar Google.

Lästips: Google Chrome slutar uppdateras på Windows 7 under 2021

När Chrome 82 inte har FTP-stöd betyder det att andra webbläsare som bygger på Chrome också förlorar stödet. Här är de tre största:

  • Opera
  • Brave
  • Vivaldi

Den som använder Chrome 82 eller senare och klickar på en ”ftp://”- länk öppnas den inte i Chrome, utan hanteras istället av ett separat program för protokollet om ett sådant finns.