Hur snabb är nya iPad Pro 2020 – här är svaret

ipad pro 2020 magic keyboard 2

Apple använder nya Apple A12Z-processorn i senaste iPad Pro-modellerna – men är det verkligen en större prestandaskillnad mot 2018 års modeller?

  • Prestandatest visar minimala skillnader i flera situationer
  • Apple A12Z har andra egenskaper än högre prestanda
  • iPad Pro 2020 har mer RAM-minne för bättre multitasking
  • Lästips: Nya iPad Pro och Magic Keyboard är släppt

Varje ny generation av iPhone- och iPad-serierna har normalt en kraftigt förbättrad Apple A-processor. Nya processorer har generellt bättre prestanda med ny funktionalitet och bättre energieffektivitet.

När Apple presenterade nya iPad Pro med Apple A12Z-processor var det nog många som hoppades på ett rejält prestandahopp framåt (inte för att de första iPad Pro-modellerna var långsamma precis). Prestandatester visar nu att senaste iPad Pro inte är nämnvärt snabbare än gamla iPad Pro från 2018.

2020 ipad pro antutu score

Enligt prestandatestet AnTuTu är Apple A12Z bara marginellt snabbare än Apple A12X.

  • iPad Pro 2020: 712 218 poäng (totalt)
  • iPad Pro 2018: 705 585 poäng (totalt)

Det är en skillnad på minimala 0,94 procent.


Faktum är att A12X har en snäppet vassare CPU-del jämfört med A12Z, något som den senare uppväger med en något snabbare GPU-del istället.

Lästips: Nya Macbook Air är snabbare & har nytt tangentbord

Något oroväckande presterar iPad Pro 2020 nämnvärt sämre i AnTuTus minnestest. Totaltpoängen där var 74 998 poäng mot iPad Pro 2018 som fick hela 95 118 poäng – en skillnad på hela 27 procent.

Det är oklart varför det är en så hög skillnad. Här bör vi ta testet med en nypa salt tills det finns fler oberoende och verifierade tester att ta del av.

Nämnvärt är att iPad Pro 2020 har sex gigabyte RAM-minne mot fyra gigabyte i iPad Pro 2018, något som kommer att hjälpa i prestandatunga situationer och multitasking.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.