Bättre lösenordsskydd med Firefox 76 – mindre risk för lösenordsstöld

Mozilla Firefox Brand Logo

Mozilla vill öka skyddet mot stöld av lösenord i webbläsaren. Därför introduceras ett extra skyddslager från och med Firefox 76 där användarna måste skriva in datorns egna lösenord för att komma åt lösenorden i webbläsaren.


  • Använd lösenord eller fingeravtrycksläsare för att låsa upp webbläsarlösenorden
  • Släpps med Firefox 76 för Windows och macOS – dock inte Linux
  • Tar bort en stor säkerhetsrisk i webbläsaren
  • Lästips: 6 bästa lösenordshanterarna till Android & iOS

Snart kommer Mozilla att lägga på ett extra lager med skydd mot lösenordsstöld från webbläsaren.

Från version Firefox 76 kommer alla sparade lösenord i webbläsaren att vara låsta bakom datorns egna lösenord. Det betyder väldigt enkelt att den som vill använda sina webbläsarlösenord först måste låsa upp dem med lösenordet till datorn.

Anledningen? För att som det fungerar med Firefox 75 och äldre versioner kan vem som helst vid en upplåst dator se alla lösenord som sparats i webbläsaren. Något som är mycket besvärligt för personer som arbetar i öppna miljöer där flera personer rör sig i närheten.

Den nya funktionen kommer att finnas till både Windows och macOS. Om du inte vill använda datorns lösenord kan du istället sätta ett huvudlösenord direkt i Firefox. Det finns även stöd för biometrisk säkerhet om du vill använda en fingeravtrycksläsare istället för ett lösenord.


Nämnvärt är att Linux-användare inte kommer att få lösenordsskyddet i Firefox. Åtminstone inte i absolut närtid.

Med sin nya säkerhetslösning tar Mozilla bort en stor anledning till varför vi aldrig rekommenderar att man sparar sina lösenord i webbläsaren. Normalt rekommenderar vi istället en traditionell lösenordshanterare som Bitwarden, LastPass eller Dashlane.

Den i nuvarande senaste versionen av Firefox är version 74, så räkna med att det dröjer ett tag innan den här funktionen dyker upp i en dator nära dig.