Dropbox för Mac får stöd för synkronisering av skrivbordet

Dropbox Logo 2019

Om du använder Dropbox för Mac så får du snart en uppdatering som säkert är mycket välkommen – nämligen stöd för synkronisering av skrivbordet till molntjänsten. Något som iCloud har kunnat länge men som hittills saknats med Dropbox.


Om du inte använder en molnlagringstjänst i macOS än så är det hög tid. Tjänster som Dropbox, iCloud, OneDrive och Drive gör det lättare att skydda dina filer samtidigt som de är praktiskt åtkomliga över internet varhelst du befinner dig.

Frågan är bara – vilken ska man välja? Det finns flera stora aktörer att välja mellan utöver Apples egna iCloud-lösning. Och de har varierande stöd och olika mängd lagringsutrymme till lägre eller högre pris än konkurrenterna. Vad är egentligen bäst för Mac?

Vad är Dropbox?

Dropbox är en så kallad molnlagringstjänst. De erbjuder sina användare en plats på sina servrar där filer kan laddas upp och synkroniseras på användarnas alla enheter.

Allt är krypterat, säkert och enkelt att nå oavsett om det är via webbläsaren eller Dropbox egna appar. Dropbox erbjuder 2GB gratis utrymme, utöver det tillkommer en löpande månads- eller årskostnad för mer utrymme.

Läs mer om Dropbox på den officiella webbsajten.

En populär tjänst är Dropbox som erbjuder en stabil lösning med hög överföringshastighet samt extratjänsten Paper. Dropbox är nämnvärt dyrare än många andra lösningar, inte minst jämfört med iCloud från Apple som är tätt integrerad med såväl macOS som iOS och iPadOS. En integration som gör det lättare att välja iCloud framför Dropbox om man inte har specifika krav som bara Dropbox kan erbjuda lösningar på.


Lästips: Dropbox begränsar sina gratisanvändare

Med en ny och välkommen uppdatering till Dropbox för Mac så introduceras en förbättring som gör molnlagringstjänsten lite mer attraktiv, och det är något som iCloud haft länge. Nämligen synkronisering av både skrivbordet och dokument-mapparna.

Synkronisera skrivbordet & dokument-mappen till Dropbox på Mac

Den nya funktionen tillkommer med en senare version av Dropbox-appen för macOS. När funktionen är aktiverad av användaren skapas en ”My Mac”-mapp på Dropbox-kontot med alla berörda mappar på datorn.

Nyheten är extra välkommen eftersom många använder skrivbordet, dokument- och downloads-mapparna som primära lagringsplatser för sina dokument och andra viktiga filer. Att de nu kan synkroniseras automatiskt via Dropbox-appen är en stor förbättring.

Lästips: Skadlig kod på OneDrive, Google Drive & Dropbox ökar

Speciellt bra är det för alla som byter från exempelvis Android till en iPhone då alla filer finns snabbt åtkomliga direkt via Dropbox där.

Nyheten kommer mycket lägligt bara kort efter att Apple introducerat mappdelning med iOS 13.4 och iPadOS 13.4 för iCloud. Huruvida det nya synkroniseringsstödet är ett direkt svar på Apple iClouds nya funktionalitet är oklart, men tydligt är att Dropbox inte är speciellt vokala om uppdateringen.

Det står i skrivande stund inget på deras webbsajt och de har inte publicerat något om nyheten i sina många nyhetskanaler.

Dropbox släppte ny – kritiserad – Mac-app under 2019

dropbox spaces art 2019

Dropbox har gjort stora förändringar kring sin tjänst det senaste året som varit. Bland annat släppte företaget en ny Mac- och Windows-app med helt omarbetad motor för synkroniseringen av filer

Enligt företaget var nya appen den största förändringen som skett någonsin i Dropbox historia. Åtminstone största förändringen mot användarna. Samtidigt som synkroniseringen förbättrades så introducerade Dropbox nya integrationer med tjänster som Slack, Zoom och Google.

Många användare tog till internet för att ventilera sin ilska över den nya appen då utseendet drastiskt förändrades på ett sätt som gjorde att användarna upplevde Dropbox-appen som ”bloated”. Det blev helt enkelt mycket onödigt runtomkring som de inte ville ha på sina datorer då synkroniseringen av filer är kärnan i tjänsten som många vill ha.