Dropbox begränsar sina gratisanvändare

Dropbox Pro Logo

Dropbox inför en stor begränsning för gratisanvändarna. Istället för ett obegränsat antal anslutna enheter till samma konto så begränsas de nu till bara tre. Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Har du ett gratiskonto på Dropbox och använder den på tre eller fler enheter? Då kommer du att bli varse om en stor begränsning som molnlagringstjänsten infört. Nämligen att du bara får använda Dropbox ansluten till enheter.

Om du redan har fler än tre enheter kopplade till ditt Dropbox-konto kommer du att få ha kvar dem. Men du kan inte lägga till fler, och tar du bort en går det inte att auktorisera den igen. Om du inte uppgraderar till ett Plus- eller Professional-konto vill säga.

Det kan bara finnas en anledning till varför Dropbox tar till den här åtgärden. De vill locka fler att uppgradera sina konton. Och den som gör det får 1 TB eller 2 TB lagringsutrymme för 9.99 euro respektive 19.99 euro.

Svårt att rättfärdiga Dropbox idag

Dropbox har det kanske mest moderna och trevligaste gränssnittet av alla molnlagringstjänster idag. Dessutom har tjänsten utmärkta Paper och Showcase för de som vill skriva och även visa sitt arbete utåt på ett snyggt sätt.

Men Dropbox är också överlägset dyrast med en prislapp som vida överstiger vad Microsoft och Google tar. Exempelvis får du den kompletta Office-sviten för bara 69 kronor per månad av Microsoft, med 1 TB molnlagring som inkluderas.

Dropbox har alltid varit mer fokuserad på Enterprise-användare och frågan är om de börjat tappa greppet om konsumentmarknaden. Finns det ett en bra anledning att använda Dropbox som konsument? Den frågan kan vi inte låta bli att ställa oss idag.

Vad tycker du om begränsningen på tre enheter? Kommer det att hindra dig i användandet av Dropbox? Skriv gärna en kommentar och berätta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.