Android Q släpps under tredje kvartalet 2019

Android Logo 950 x 500

Google planerar att släppa Android Q under tredje kvartalet 2019. Innan dess kan vi vänta oss sex beta-versioner – och den första är redan släppt nu i mars. Här kan du läsa mer om vad du har att vänta.

 • Vad är Android Q? Nya generationens Android som släpps 2019
 • När släpps Android Q? Under tredje kvartalet 2019
 • När får min mobiltelefon Android Q? Oklart, beroende på modell så tar det från dagar till månader
 • Hur mycket kostar Android Q? Operativsystemet är alltid gratis och uppdateringen är kostnadsfri

Android Q går att testa idag för de som har en kompatibel mobiltelefon. Mer bestämt handlar det om samtliga tre generationer av Pixel-serien. I takt med att beta-versionerna släpps, en efter en, så kommer antalet telefoner med stöd att öka.

Bland nyheterna i Android Q hittar vi ett desktop-läge för anslutning till extern skärm, stöd för mobiltelefoner med vikbara skärmar, systembrett stöd för mörkt läge och många förbättringar kring integritet. Även en rad förbättringar för utvecklare.

Varje ny beta-version ökar på antalet funktioner, buggfixar, stöd för ny hårdvara och förbättrar eller lägger till nya API:er. Det är inga konstigheter egentligen, varje ny beta är (åtminstone i teorin) en förbättring från den förra. Med det sagt bör du inte vara bland de första att testa.

Då ska du prova Android Q – om din mobiltelefon stöder det

android q beta timeline 2019
 • Beta 1 (mars, första beta-versionen)
 • Beta 2 (april, andra beta-versionen, mindre förbättringar)
 • Beta 3 (maj, tredje beta-versionen, mindre förbättringar)
 • Beta 4 (juni, slutgiltiga API:er och officiell SDK, publicering av Play)
 • Beta 5 (Q3, första lanseringskandidaten, alla funktioner på plats)
 • Beta 6 (Q3, andra lanseringskandidaten, i princip allt är redo)
 • Färdiga versionen släpps (Q3)

Android Q har en hyggligt tydlig tidslinje för när de olika beta-versionerna släpps.

Vi rekommenderar starkt att du inte installerar någon av de första beta-versionerna. Vänta på första eller andra lanseringskandidaten för att få en så säker upplevelse som möjligt. Här har de flesta stora buggarna hittats och tagits bort, och risken för oväntade krascher har minskat rejält.

Om du vill prova redan idag – med någon av de första beta-versionerna – rekommenderar vi att du kör en emulator. Du kan läsa mer om Android Q och hur du provar nya Android-versionen på den officiella produktsidan hos Google.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.