Apple ProRes RAW – nu även till Windows

apple prores raw format

Apple ProRes RAW är en kodek från Apple för komprimering av högupplöst video. ProRes RAW har traditionellt varit låst till att bara fungera med Apples produkter – men nu blir det äntligen ändring på det.

Vad är ProRes RAW?

Apple ProRes RAW är en så kallad kodek som används för att komprimera video direkt från kamerans sensor till hårddisken på exempelvis en Mac-dator eller extern videoinspelare.

Målet med ProRes RAW är att erbjuda en avancerad kodek för HDR-bearbetning i applikationer som Final Cut Pro X från Apple. Formatet kan betraktas via appar som QuickTime Player, men resultatet i sin råa form kan se överexponerat ut på grund av all extra videodata för HDR-bearbetning.

Apparna för Windows som stöder ProRes RAW

Bara ett litet antal appar för Windows stöder Apple ProRes RAW. Först ut är Adobes appsvit bestående av följande:

  • After Effects
  • Media Encoder
  • Premiere Pro
  • Premiere Rush

Notera att du måste ha den senaste beta-versionen av ProRes RAW för att kunna använda kodeken med Adobes programvaror. Nerladdningen är bara på 700KB och du kan ladda ner den till datorn här.

En annan viktig detalj är att endast 64-bitarsversionen av Windows 10 stöds i skrivande stund.

Apparna för macOS som stöder ProRes RAW

Okej, men vilka appar för macOS kan använda ProRes RAW? Det uppenbara svaret är kanske att Apples professionella videoredigeringslösningar har fullt stöd:

  • Final Cut Pro X
  • Motion
  • Compressor

Här behövs så klart ingen extra installationsfil – stödet finns inbakat i apparna och kan användas direkt. Det gäller både ProRes RAW och ProRes RAW HQ.

FAQ

Hur fungerar ProRes RAW?

ProRes RAW är en kodek som komprimerar den rådata som kommer från kamerans sensor när du spelar in videor. Videofilen som skapas lagras antingen på en ansluten dator eller en separat videoinspelare från tillverkare som Atomos. Materialet kan inte användas rakt av på exempelvis YouTube utan måste först bearbetas i videoappar.

Vem är tänkt att använda ProRes RAW?

Professionella videoinspelare som kräver hög kvalitet och som främst använder Apples hårdvara för videoredigering.

Hur bra är ProRes RAW?

Det beror helt på videomaterialet från kameran och hur bra den som redigerar materialet är på sitt jobb. Med rätt verktyg klarar ProRes RAW (och snäppet vassare ProRes RAW HQ) 8K-upplösning med 12-bitars färgdjup och HDR.

Vilka appar för macOS stöder ProRes RAW?

Bearbetning: Final Cut Pro X, Motion, Compressor
För att titta på råfilerna: QuickTime Player, Quik Look

Vilka appar för Windows stöder ProRes RAW?

Adobe After Effects, Media Encoder, Premiere Pro, Premiere Rush (obs: kräver nerladdning och installation av Apple ProRes RAW-kodek för Windows 10)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.