Cloudflare släpper ny tjänst som gör barn säkrare när de har skola hemifrån

cloudflare 1111 for families logo

Cloudflare lanserar en ny tjänst för hemarbetare som ska skydda mot skadlig kod på internet. Främst handlar det om att hindra hackare och cyberkriminella att komma åt barn och ungdomar som tvingas sköta skolgången hemifrån.


Har du barn som sköter hela sin skolgång hemifrån? Eller har du kanske själv behövt lämna kontoret för hemmets lugna vrå? Du är långt ifrån ensam, och många hackare utnyttjar faktumet att allt fler arbetar hemma. Något som Cloudflare uppmärksammat – och nu arbetar de för att öka skyddet för hemarbetare.

Vilka är Cloudflare?

Cloudflare är en av världens största DNS-leverantörer och en viktig aktör för att hålla internet igång. Cloudflare arbetar aktivt för att blockera DDoS-attacker, erbjuda DNS-tjänster till både företag och privatpersoner, och är även en så kallad CDN-tjänst för avlastning för webbsajter av alla storlekar.

Du kan läsa mer om Cloudflare och hur tjänsten fungerar på deras officiella webbsajt.

Cloudflare 1.1.1.1 for Families

cloudflare 1111 for families illustration

Skyddet heter Cloudflare 1.1.1.1 for Families och det är en DNS-tjänst som filtrerar bort skadlig kod och sajter som dömts ut som dåliga. Och det är en helt kostnadsfri tjänst som är mycket enkel att använda.


Så här fungerar Cloudflare 1.1.1.1 for Families:

Genom att använda Cloudflare 1.1.1.1 for Families så använder du Cloudflares DNS-servrar för att omvandla vanliga webbadresser till IP-adresser. Det betyder att allt du gör på internet för att komma till webbsajter skickas till Cloudflare, de omvandliga webbadressen till en IP-adress, kollar om adressen är skadlig enligt deras uppgifter, och skickar dig vidare till sajten om den bedöms vara bra.

Är det säkert att använda Cloudflare?

Ja, Cloudflare är ett erkänt företag med mycket bra rykte och det finns inga uppgifter som pekar på att deras DNS-tjänst skulle vara problematisk för användarna. Cloudflare granskades av revisionsfirman KPMG som gav tjänsten tummen upp efter som koll, vilket betyder att Cloudflare håller löftet att de raderar kundernas DNS-slagningar inom 24 timmar, och dessutom sparas inga IP-adresser till de som använder tjänsten.

Lästips: NordPass: Lösenordshanterare från NordVPN

Vi rekommenderar att du använder deras DNS-tjänst snarare än Googles eller din internetleverantörs; dessa är utan tvekan betydligt mer integritetskränkande än Cloudflares.

Så använder du Cloudflare 1.1.1.1 for Families:

Cloudflare erbjuder två olika varianter av Cloudflare 1.1.1.1 for Families där ena bara blockerar identifierad, skadlig kod och den andra även blockerar dåliga sajter. Du väljer helt enkelt den som bäst matchar ditt behov:

Endast blockering av skadlig kod (IPv4 / IPv6):

  • Primär DNS: 1.1.1.2 / 2606:4700:4700::1112
  • Sekundär DNS: 1.0.0.2 / 2606:4700:4700::1002

Blockering av både skadlig kod och dåliga sajter (IPv4 / IPv6):

  • Primär DNS: 1.1.1.3 / 2606:4700:4700::1113
  • Sekundär DNS: 1.0.0.3 / 2606:4700:4700::1003

För att använda DNS-tjänsten måste du lägga in ovanstående uppgifter istället för datorns eller routerns standardinställningar.

Exakt hur du gör beror lite på vilket operativsystem datorn använder och vilken router du har. Kolla manualen till din router för att logga in på den och göra ändringar.

Alternativt kan du läsa om hur du ändrar DNS:er på datorn här.