Ny Apple TV med stöd för 120Hz på gång – tvOS 14.5 avslöjar

Nya Apple TV kan även få en ny fjärrkontroll – äntligen!

Apple TV 5

En ny Apple TV kan vara på gång. Referenser till en kommande modell har hittats i tvOS 14.5 – och det är absolut hög tid att Apple introducerar en förbättrad mediaspelare.

TL;DR
– Stöd för 120Hz och HDMI 2.1 i nya Apple TV
– Kraftfullare systemkrets (processor)
– Ny fjärrkontroll
– Tydligare inriktning mot gamers

Det här är inte första gången vi hör om en ny Apple TV, men kanske är det den bästa indikationen hittills på att något kommer att hända.

Lästips: Google släpper ny Youtube-app för Apple TV

Den första referensen i tvOS 14.5 som indikerar en ny modell är början på stöd för tv-modeller som klarar 120 Hz. Det är något som Apple TV 4K inte klarar eftersom den har fel HDMI-version.

För att använda 120 Hz över en HDMI-anslutning så behövs nya HDMI 2.1. Apple TV 4K har bara HDMI 2.0, vilket gör att Apple inte kan uppdatera mjukvaran med stöd för den snabba bildvisningsfrekvensen.

Därtill måste systemkretsen, eller SoC-kretsen som den även heter, uppgraderas. En hög bildvisningsfrekvens ställer högre krav på prestandan och Apple väntas ersätta den gamla A12X-kretsen mot något mycket snabbare.

Inte minst behövs en kraftfullare systemkrets då Apple även väntas rikta sin kommande uppgradering mot gamers med en bättre integration med Apple Arcade.

Lästips: Få vill betala för Apple TV Plus – undersökning avslöjar

Ny fjärrkontroll till kommande Apple TV

En spännande nyhet är också att referenser till en ny fjärrkontroll har hittats i tvOS 14.5.

Den befintliga fjärrkontrollen har varit minst sagt kritiserad för sin bristfälliga design och touchpad. En ny, uppgraderad variant med smidigare kontroller är helt klart önskad av många.

Enligt källor till webbsajten 9to5mac har nya fjärrkontrollen den interna betäckningen B519. Föregångaren hade kodnamnet B439, så något nytt är helt klart på gång.

En riktigt spännande nyhet enligt webbsajten Bloomberg är att fjärrkontrollen kan ha en ”Hitta min iPhone”-liknande funktionalitet för att hitta den om den försvinner i exempelvis soffan eller under tv-bordet.

Befintliga fjärrkontrollen släpptes 2015 samtidigt med fjärde generationens Apple TV (Apple TV HD).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.